Az ukrán Kalush Orchestra zenekar tagjai ukrán zászlót tartanak a honfitársaikkal rendezett flashmobon Torinóban 2022. május 11-én. MTI/AP/Luca Bruno
Hirdetés

A Donyeck megyei város jelenleg orosz ellenőrzés alatt van. A kulcsfontosságú Azovi-tengerparti kikötővárosban lévő Azovsztal acélgyár területét tartják még ellenőrzésük alatt az ukrán katonák, de az orosz erők körbezárták és folyamatosan, hetek óta próbálják bevenni a területet.

Az idén az észak-olaszországi Torinóban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét az ukrán Kalush Orchestra együttes nyerte Stefanija című dalával, így jövőre ismét – immár harmadjára – Ukrajna rendezheti meg a versenyt.

„Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát. Jövőre Ukrajna ad otthont az Eurovíziónak. Története során harmadszor, és azt hiszem, nem ez lesz az utolsó alkalom. Mindent megteszünk azért, hogy egyszer az Eurovízió résztvevőit és vendégeit az ukrán Mariupol lássa vendégül. A szabad, békés, újjáépített (Mariupol)” – hangoztatta Zelenszkij a Facebook-bejegyzésében. Hozzáfűzte, hogy gratulál az együttesnek a győzelemhez és kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna „hamarosan a harcmezőkön is győzelmet arat az ellenség fölött”.

Ukrán híradások kiemelték, hogy a Kalush Orchestra dalának előadása végén az együttes vezetője, Oleh Pszjuk a színpadon felszólította Európát, „segítsen megmenteni Mariupolt és az Azovsztalt”.

Korábban írtuk