Zelenszkij heves csatáról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

Hirdetés

Az ukrán elnök kijelentette: „a megszállók nem csupán az állásainkat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal” szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is„. ”Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani„ – tette hozzá.

A háború előtt hetvenezer lakosú Bahmutban a tizenegy hónapja tartó háború legkegyetlenebb harca folyik.

Ukrajna franciaországi nagykövete pénteken a BFM francia hírtelevízióban közölte, hogy több ország összesen 321 nehéz harckocsit ígért Ukrajnának.

Korábban írtuk

”A mai napig számos ország erősítette meg hivatalosan a megállapodást 321 harckocsi Ukrajnának küldéséről„ – közölte Vadim Omelcsenko a BFM-nek adott interjúban.

”A szállítási határidő esetenként változik, minél előbb szükségünk van erre a segítségre„ – tette hozzá a diplomata.

Omelcsenko arra nem tért ki, hogy országonként hány harckocsit küldenek.

Németország vezetésével csütörtökön több nyugati-európai ország és az Egyesült Államok közölte, hogy harckocsikat szándékozik Ukrajnának küldeni.