Fotó: MTI/AP/Julia Nikhinson
Hirdetés

„A terrorista állam civilekre lő Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékben, Ukrajna régióit rakétavetőkkel és drónokkal támadja. Csak Zaporizzsjában és térségében a betolakodók 16 rakétát lőttek ki egyetlen reggel alatt. Így csak terroristák viselkednek, akiknek nem lehet helyük a civilizált világban. Az ellenség tombol, és megpróbálja megbosszulni legyőzhetetlenségünket és saját kudarcait. Cinikusan öli a békés ukránokat, mert régen elveszített mindent, ami emberi” – hangoztatta Zelenszkij a Telegramon közzétett üzenetében.

A reggeli rakétacsapással tűz alá vettek egy civil humanitárius járműkonvojt Zaporizzsja szélén, az autópiac közelében. Az eddig ismertté vált információk szerint 25 civil vesztette életét és 50-en megsebesültek, köztük több gyermek.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy több forrás szerint az ukrán csapatok visszafoglalták Donyeck megyében Jampil városát, amely a kulcsfontosságú Liman település mellett fekszik. Denisz Pusilin, a donyecki Moszkva-barát szakadárok vezetője is megerősítette, hogy a szakadár fegyveresek elvesztették ellenőrzésüket Jampil fölött. Pusilin szavai szerint az ukrán hadsereg félig már körbezárta Limant, a Szvatovéból induló út maradt a szakadárok ellenőrzése alatt, de az ukrán erők azt is folyamatosan tűz alatt tartják. „Jampil és Drobiseve már nincs teljes mértékben az ellenőrzésünk alatt” – fogalmazott Pusilin.

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője ukrán televízióknak adott kommentárjában azt mondta, hogy a Limannál tartózkodó orosz csapatok bekerítése már „a befejezés szakaszában van”. „Műveletek zajlanak az orosz csapatok bekerítésének befejezésére Liman környékén, szinte minden logisztikai útvonal az ukrán fegyveres erők tűzellenőrzése alatt áll” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren tájékoztatott arról, hogy telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, akivel megvitatta a frontról érkező híreket, a ramsteini együttműködést, valamint Ukrajna védelmi képességei megerősítésének lehetőségeit. Reznyikov kiemelte, hogy hamarosan „jó híreket” jelentenek be, de részletekbe nem bocsátkozott. Az ukrán védelmi miniszter szerint Lloyd Austin megerősítette, hogy az Egyesült Államok sem ismeri el legitimnek a megszállt ukrán területeken az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezett népszavazásokat.

Az ukrán vezérkar pénteki jelentésében azt írta, hogy értesüléseik szerint a Herszon megyei Tokarivka településen az orosz megszállók kilakoltatással és a megszállt területekről való kitoloncolással fenyegetik a helyi lakosokat, ha október 1-jéig nem veszik át az orosz útlevelet. Herszonban a megszállók több kollégium lakóit kilakoltatták az erősítésként érkező orosz katonák lakhatásának biztosítása érdekében. A Donyeck megyében megszállt Mariupolban elbocsátással fenyegetik a tanárokat, ha nem hajlandók ukrán útlevelüket oroszra cserélni.

A vezérkar adatai szerint az elmúlt napban az orosz hadsereg mintegy ötszáz katonát, nyolc drónt, két repülőgépet és egy helikoptert veszített. Az ukrán katonai vezetés összesítése szerint már több mint 59 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában.