„Készen állok a tárgyalásokra. Már az utóbbi két évben is készen álltam és úgy gondolom, hogy tárgyalások nélkül nem vethetünk véget a háborúnak” – jelentette ki Zelenszkij.

Hirdetés

„Úgy vélem csak mi ketten, én és Putyin érhetünk el megállapodást” – mondta az ukrán elnök, aki mindemellett rendkívül fontosnak nevezte a tárgyalódelegációk eddigi egyeztetéseit. A konfliktusban közvetítői szerepet játszó Törökország vasárnap előrelépésekről számolt be az orosz-ukrán béketárgyalások kapcsán.

„Amennyiben csak egy százaléknyi esély is van arra, hogy véget vessünk a háborúnak, meg kell ragadnunk azt” – emelte ki Zelenszkij. Mint mondta, a párbeszéd az egyetlen kiút a konfliktusból, és csak az vezethet el biztonsági garanciákhoz Ukrajna számára.

Ugyanakkor határozottan elutasított bizonyos engedményeket, így a többi között a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szeparatista régiók függetlenségének elismerését. Hangsúlyozta: a fegyvernyugvási egyezménynek tartalmaznia kell, hogy Ukrajna nem veszíti el szuverenitását és területi épségét.

Zelenszkij kiemelte azt is, hogy minden tárgyalási formátumot és lehetőséget meg kell ragadni a párbeszédre Putyinnal, mert – mint fogalmazott – „ha mindez kudarcot vall, akkor ez egy harmadik világháború”.

Az ukrán elnök legutóbb szombaton sürgetett a közösségi médiában közzétett videóüzenetében közvetlen tárgyalást. „Ideje összeülni és tárgyalni. Ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és az igazságosságot” – mondta.

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap esti videóüzenetében közölte, hogy a nap folyamán több mint 7295 civil tudta elhagyni a harci övezeteket a tervezett hétből mindössze négy működő humanitárius folyosón keresztül. Hozzátette, hogy az ukrán kormány hétfőn mintegy ötven buszt tervez Mariupolba küldeni a polgári lakosság kimenekítését szolgáló erőfeszítések támogatására.

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben – közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Természetesen Izraelnek is megvannak a saját érdekei, stratégiája állampolgárai védelmére. Megértéssel vagyunk ez iránt” – mondta Zelenszkij.

„Izrael miniszterelnöke, Bennett úr próbál lehetőséget találni a tárgyalásokra. És mi ezért hálásak vagyunk. Hálásak vagyunk erőfeszítéseiért, hogy előbb vagy utóbb tárgyalásokat kezdhessünk Oroszországgal, talán Jeruzsálemben. Az a legmegfelelőbb hely a békére. Már amennyiben ez lehetséges volna” – jelentette ki az ukrán elnök.

Az utóbbi héten Bennett fokozta arra irányuló erőfeszítéseit, hogy tárgyalóasztalhoz hívja a feleket. E célból több alkalommal is egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és az ukrán elnökkel is.

A zsidó vallású Zelenszkij egyben reagált azon orosz vádakra is, miszerint kormánya nácikat támogat. Videóüzenetéből ukránról orosz nyelvre váltva kijelentette, hogy „az orosz propagandistáknak nehéz dolguk van”. Ezzel összefüggésben felidézte, hogy vasárnap az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédet olyan ukránként, akit Moszkva nácizmussal vádol. „Ez a tény bizonyítja, hogy a dolgok nem úgy vannak, ahogy azt Moszkva állítja” – tette hozzá.

Az ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlamenthez intézett beszédében vasárnap este.

Korábban írtuk