Az orosz katonák visszavonulása nyomán sikerült „felszabadítani” Novovoszkreszenszke, Novohrihorivka és Petropavlivka falvakat Herszon várostól északkeletre – mondta az ukrán elnök.

Hirdetés

Ukránról orosz nyelvre váltva Zelenszkij a videóban azt mondta, az ukránok tudják, miért harcolnak, de Oroszországban egyre több ember ismeri fel, hogy „pusztán azért kell meghalniuk, mert egyetlen ember nem akarja befejezni a háborút”.

Az ukrán vezérkar szerdán arról számolt be, hogy az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el Herszon megyében, mintegy 150 sebesült katonát szállítottak át a Dnyeper (Dnyipro) folyón. A régióban szerdán hét települést tudtak visszafoglalni az oroszoktól.

Csütörtök hajnalban hét orosz rakéta csapódott be lakóházakba Zaporizzsja megyében. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó a Telegramon azt írta, két ember meghalt, de többeket sikerült kimenekíteni az emeletes lakóépületekből, egy hároméves sebesült kislányt kórházba szállítottak. A kormányzó közlése szerint legalább öt ember az eltalált házak romjai alatt rekedt.

Herszon és Zaporizzsja megye a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal együtt részben orosz ellenőrzés alá került. Moszkva a négy régiót annektálta, miután népszavazást tartottak az Oroszországhoz csatlakozásról. A népszavazást a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Korábban írtuk