„Ideje megszüntetni a legnagyobb biztonsági bizonytalanságot a kontinensen, vagyis jóváhagyni a pozitív politikai döntést a NATO-tagságunkról” – fogalmazott az ukrán elnök.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij egyúttal köszönetet mondott Dániának és a többi nyugati országnak, amiért segítik Ukrajna harcát az orosz erők ellen.

„Ha a demokráciák időben válaszolnak a fenyegetésekre, a diktároroknak nincs esélyük” – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a demokráciáknak erősebbeknek kell lenniük azoknál, akik ellenük szegülnek.

Aláhúzta: Finnország NATO-csatlakozása megmutatta, hogy a biztonsági garanciáknak tényleges következményei vannak.

Korábban írtuk

A csúcson – ugyancsak videoüzenetben – felszólalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki elmondta, reméli, hogy Vilniusban sikerül megállapodásra jutni egy több éves, Ukrajna NATO-kompatibilitását célzó ütemtervvel kapcsolatban.

A program során abban segítenék Ukrajnát, hogy a szovjet időkből örökölt katonai szabványokat, illetve felszerelést a NATO előírásainak megfelelőkkel cserélje le.

„Ezen keresztül Ukrajna közelebb kerül a NATO-tagsághoz is” – szögezte le a norvég politikus.

Egyúttal azt közölte, hogy tervei szerint októberben, mandátuma lejártával befejezi a szervezet élén végzett munkáját, emlékeztetve rá, hogy így is a tervezettnél csaknem kétszerte tovább maradt a NATO főtitkári posztján.

Az európai körúton lévő Zelenszkij hétfő reggel érkezett az Egyesült Királyságba, ahol Rishi Sunak brit miniszterelnökkel is egyeztet.