A cseh államfő szerint az Európai Bizottságnak nem szabad úgy viselkednie, mintha az Európai Unió kormánya lenne, hanem vissza kell térnie eredeti küldetéséhez.

Fotó: shutterstock.com

„Az Európai Unió kormányának szerepét az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács tölti be. Az Európai Bizottságnak normális adminisztratív szervvé kell válnia, valamiféle hivatalos szolgáltatóvá. Az, ahogy az Európai Bizottságot ma kezeljük, hiba” – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő a közszolgálati Cseh Televízióban vasárnap késő este sugárzott interjúban.

Zeman szerint az Európai Unió működésében szükséges változásokat az európai parlamenti választások eredményétől függően lehet majd megvalósítani. A cseh vezető úgy véli, hogy az EP-nek jogot kell kapnia új törvények kezdeményezésére.

Az Európai Uniónak a külügyminiszteren kívül közös védelmi miniszterre és pénzügyminiszterre is szüksége van. A közös védelmi miniszterre azért, mert „még nem múlt el az iszlám terrorizmus veszélye”, pénzügyminiszterre pedig azért, hogy megakadályozhassa például azt, hogy a nagy cégek a számukra kedvezőbb adózási feltételeket biztosító uniós tagországba viszik át vállalkozásaikat – közölte.

A Brexit nem más, mint szervezett káosz, és miután senki nem tudja mit kellene csinálni, mindenki aktivitást színlel – fogalmazott Milos Zeman.

„A britek teljes mértékben nevetségessé teszik magukat. Ideje befejezni ezt a szenvedést” – jelentette ki a politikus. Szerinte a brit parlamentnek most már meg kell szavaznia az ország távozását az EU-ból, és új népszavazást a témában csak tíz év múlva szabadna kiírni.

Zuzana Caputová szlovák elnökjelölt győzelméről Milos Zeman azt mondta: érti, hogy az emberek új arcokat szeretnének látni a politika színpadán, de meggyőződése, hogy az államfői funkció nagyon komoly munka, amely felkészült és profi politikusokat igényel.

Zeman ezzel magyarázta, hogy miért támogatta a választások előtt Maros Sefcovicot, aki végül alulmaradt Caputovával szemben.