Jan Blatny és Irena Storová azzal, hogy elutasítják a Szputnyik V vakcina felhasználását „személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért” – jelentette ki Zeman a Parlamentní Listy internetes hírportálon szerdán megjelent beszélgetésben.

Hirdetés

Zeman azt szorgalmazza, hogy a koronavírus elleni csehországi oltási kampányban az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagokat is használják. Az egészségügyi miniszter viszont azt az álláspontot képviseli, hogy az orosz és a kínai oltóanyagot csak azután használják, ha azokat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta. Ezt az álláspontot fogalmazta meg egy hete közösen a cseh államfő, a kormányfő és a képviselőház elnöke is prágai találkozójukon.

Az államfő azonban most azt követeli, hogy az orosz és a kínai vakcinákat az SÚKL haladéktalanul hagyja jóvá, még az illetékes európai intézmények előtt.

Az államfő március 22-én találkozik Andrej Babis kormányfővel, akinek javasolni fogja az egészségügyi miniszter menesztését. Az SÚKL elnökének kiválasztása az egészségügyi miniszter jogkörébe tartozik. Zeman szerint Blatny miniszteri kinevezése hiba volt, Blatny nem kompetens személyiség, nem járványügyi szakember, és menedzseri tapasztalatai sincsenek. Az államfő leszögezte: amennyiben Babis nem teljesíti kérését, az hatással lesz eddigi baráti kapcsolataikra.

Korábban írtuk

Zeman szerint a világban nagy az orosz vakcina iránti érdeklődés. „Számomra ebből az következik, hogyha ezekkel a vakcinákkal, akár az orosszal, akár a kínaival mi nem oltunk, akkor az általam megnevezett két személy felelős további lakosaink felesleges haláláért” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Közölte: Csehország ajánlatot kapott, hogy Németországgal és Oroszországgal együtt részt vegyen a Szputnyik gyártásában egy általa meg nem nevezett német tartományban.

Zeman bejelentette, hogy követelni fogja Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter menesztését is. Az okokat azonban nem konkretizálta.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes, a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke Zeman kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy a miniszterek menesztését a kormányfőnek kell javasolnia. A koalíciós szerződés alapján azonban ez a koalíciós pártok hatáskörébe tartozik. Hamácek megjegyezte: Babis eddig nem mondta neki, hogy elégedetlen lenne Petrícek munkájával. Zeman úgy vélte: a pártérdekek helyett az államérdekeket kellene előtérbe helyezni.

Jan Blatny és Tomás Petrícek egyaránt azzal reagáltak Zeman bejelentésére, hogy nem kívánják megváltoztatni eddigi véleményüket és nem mondanak le. „Továbbra is kitartok amellett, hogy csak az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal fogunk oltani” – szögezte le az egészségügyi miniszter. „Tudom, hogy az orosz és a kínai vakcina elutasítása miatt szálka vagyok az elnök szemében. Az sem tetszik neki, hogy elutasítom az oroszok részvételét a Dukovany atomerőmű kibővítésére kiírandó pályázatban” – nyilatkozta Petrícek a sajtónak.

Andrej Babis miniszterelnök előzőleg a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán bejelenti, hogy az uniós tagállamok márciusban az eredetileg tervezettnél több Pfizer/BioNtech oltóanyagot kapnak. Babis szavai szerint Csehország márciusban mintegy 80 ezer adag oltóanyagot kaphatna pluszban az EU-s beszerzés keretein belül.

A hivatalos statisztikák szerint Csehországban kedd estig 903 ezer személy kapott koronavírus elleni oltást, a beoltottak száma még a héten túllépi az egymilliót. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyagok 70 százalékát a Pfizer/BioNTech-vakcina teszi ki.

Az egészségügyi tárca keddi statisztikái is azt jelzik, hogy lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Az új igazolt fertőzöttek száma kedden meghaladta a 15 ezret, de ez mintegy 1600-zal kevesebb, mint egy hete volt. A kórházak leterheltsége azonban továbbra is kritikus.