Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A kentuckyi republikánus politikus szerint még az is meglehet, hogy néhány demokrata párti törvényhozó is a republikánusokkal együtt szavaz majd.

„A képviselőházban előterjesztett ügy átkozottul gyönge lábakon áll. Mindannyian tudjuk, hogyan fog végződni. Esély sincs rá, hogy az elnököt elmozdítsák a hivatalából” – nyilatkozta McConnell. Hangsúlyozta: amikor majd a képviselőház megszavazza az elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárásának (impeachment) megindítását, akkor a szenátus nem tehet mást, mint hogy a törvényeknek megfelelően lefolytatja a felsőházi tárgyalást.

A politikus nem kívánta előzetesen kommentálni a szenátusi eljárás részleteit, s arról sem akart nyilatkozni, hogy vajon beidézik-e majd tanúként Joe Biden volt alelnököt és a demokraták egyik jelenlegi elnökjelölt-aspiránsát, vagy Adam Schiff, demokrata párti képviselőt, aki a hírszerzési bizottság vezetőjeként folytatta a képviselőházi bizottsági meghallgatások egy részét.

FRISS:
Péntekre halasztották a szavazást a washingtoni képviselőház igazságügyi bizottságában a Donald Trump amerikai elnök ellen zajló impeachment-eljárás vádpontjairól egy több mint 14 órán keresztül tartó ülés után.
Az eredeti tervek szerint a bizottságnak csütörtök késő este jóvá kellett volna hagyni az eljárás két vádpontjának szövegét, amivel előkészítették volna a képviselőház jövő heti szavazását az elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárásáról. Jerry Nadler, az igazságügyi bizottság elnöke viszont helyi idő szerint éjfélhez közeledve bejelentette: péntek délelőttre halasztják a voksolást a testületben.
Demokrata párti képviselők azzal magyarázták a halasztást, hogy az amerikai embereknek látniuk kell a szavazást, és ezért előnyösebb csütörtök éjjel helyett péntek délelőtt megtartani. Republikánus bizottsági tagok viszont felháborodtak a döntésen, és bosszankodásuknak adtak hangot amiatt, hogy felborult a pénteki napirendjük. Úgy vélték, a bizottság elnökét jobban foglalkoztatja az, hogy reggel bekerüljön a tv-híradókba, mint hogy időben elvégezzék a feladatot.

McConnell esti interjúja közben a képviselőház igazságügyi bizottságában már csütörtök reggel óta folyt a heves vita a Trump elleni két vád megszövegezéséről. Elemzők szerint a republikánus törvényhozók különösen harciasak voltak. Matt Gaetz floridai republikánus képviselő például felhánytorgatta, hogy az igazságügyi bizottság vezetője, a demokrata párti Jerrold Nadler nem eskette fel a behívott tanúkat, és hogy olyanokat hívott be, akik korábban jelentős pénzügyi adományokkal segítették a Demokrata Pártot. Gaetz egyébként azt is hangsúlyozta, hogy az eljárás „fő témája” szerinte nem is Donald Trump telefonbeszélgetése Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hanem Joe Biden fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügye.

A Fox televízió közben csütörtökön este többször is bemutatta azt a felvételt, amelyet virginiai demokrata párti helyi politikusok és híveik egyik gyűlésén készítettek, majd eljuttattak a televízióhoz. A felvételen jól hallható, hogy a demokraták kiabálásig menő vitát folytatnak egymással, s az egyik nő azt mondja: „az egész impeachment-eljárás hazugságokra épül, nem szabad megszavazni”.