A Párizshoz közeli nanterre-i ügyészség kedd este eljárást indított két 13 éves fiú ellen csoportos nemi erőszak, halálos fenyegetés és antiszemita erőszak gyanújával, míg egy harmadik, szintén kiskorú fiút az ügyben más bűncselekményekkel vádolnak. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.

Hirdetés

Rendőrségi források szerint a 12 éves áldozatot a három fiú szombaton Courbevoie-ban, a lakhelyéhez közeli egyik parkban szólította le, ahol egy barátjával beszélgetett. A kislányt a gyanúsítottak egy hangárba hurcolták, ahol megütötték, majd ketten megerőszakolták, miközben halálosan megfenyegették és antiszemita sértésekkel illették, amit a harmadik fiú lefilmezett. A kislány a szülei kíséretében azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

A Le Parisien című napilap szerint a három tinédzser egyike azt mondta a nyomozóknak, hogy bosszúból cselekedett, mivel az áldozat korábban eltitkolta előle zsidó vallását. Egy másik fiatalkorú állítólag azt vallotta, hogy a Palesztinával kapcsolatos megjegyzései miatt támadták meg a kislányt.

A bűncselekményt Emmanuel Macron államfő és a kormány tagjai mellett valamennyi párt vezető politikusa elítélte, s Marine Le Pen a „szélsőbaloldalt” tette felelőssé a „zsidók megbélyegzéséért”.

Korábban írtuk

A köztársasági elnök a szerdai kormányülésen „ünnepélyes és komoly szavak kíséretében ítélte el az antiszemitizmus erősödését”, s az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről iskolai foglakozások bevezetésre kérte az oktatási tárcát, annak érdekében, hogy a „súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd ne szivárogjon be az iskolákba” – tudatta az államfő környezete.

„Felháborító, hogy egy 12 éves gyereket antiszemita támadás ért, és megerőszakolták”

– írta az X-en Marine Le Pen, az RN nemzetgyűlési frakcióvezetője, mielőtt bírálta „a zsidók hónapok óta tartó megbélyegzését a szélsőbaloldal által, amely politikai célokra használta fel az izraeli-palesztin konfliktust”.

A baloldali Engedetlen Franciaország volt sokáig az egyetlen francia politikai erő, amely nem volt hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni, és a fegyvereseik által izraeli területen október 7-én elkövetett gyilkosságokat nem terrorcselekménynek, hanem „háborús bűntettnek” tekintette, s a mészárlásokra válaszul a Gázai övezetben indított izraeli hadműveletet állította európai parlamenti választási kampányának középpontjába. A Szocialista Párt emiatt novemberben felfüggesztette a 2022-es nemzetgyűlési választásokat követően létrejött baloldali összefogást a nemzetgyűlésben.

A június 30-án és július 7-én esedékes előrehozott kétfordulós választásokra azonban Új Népfront néven ismét szövetséget kötöttek a szocialisták, a kommunisták, a Zöldek és a radikális baloldal, s a választási programjukban „a Hamász terroristáinak mészárlásai” során elhurcolt túszok szabadon bocsátásáért való fellépésre szólítanak fel, elutasítják a Hamász „teokratikus tervét”, és követelik a „palesztin politikai foglyok szabadon engedését” is.

A baloldal vezetőjét, Jean-Luc Mélenchont ellenfelei azzal vádolják, hogy rendszeresen kétértelmű megjegyzéseket tesz az antiszemitizmusról. A 72 éves politikus szerdán szintén az X-en reagált a zsidó kislány megerőszakolására, jelezve, hogy „elborzasztja a Courbevoie-ban történt nemi erőszak (…) és az antiszemita rasszizmus”.

A legnagyobb európai zsidó közösség, a több mint félmilliós franciaországi zsidóságot képviselő Központi Konzisztórium elnöke, Elie Korchia elítélte „a gyalázatos és borzalmas szexuális bűncselekményt”, míg Haim Korsia, Franciaország főrabbija pedig kijelentette, hogy „nincs mentség ezzel a példátlan antiszemita hullámmal szemben”. A Franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsa (CRIF) „mérhetetlen megrendülését” fejezte ki „a nagyon aggasztó ügy” miatt.