A szlovák államfő leszögezte, mindent meg fog tenni, hogy Ukrajna EU-taggá váljon, és segítséget ígért az ukrán export, például a gabonakivitel terén.

Hirdetés

– Ukrajnának az Európai Unióban a helye, és EU-tag is lesz, Szlovákia és személy szerint én is mindent megteszek annak érdekében, hogy erre mihamarabb sor kerüljön, továbbra is tárgyalni fogok erről a többi uniós vezetővel – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Čaputová azt mondta, Szlovákia támogat minden elképzelést az Oroszország által kirobbantott háború békés lezárása érdekében, de csak azokkal a feltételekkel, amelyeket „a megtámadott és hősiesen védekező ukrán nemzet szab meg” – tette hozzá. Szerinte azok – idézte az Új Szó –, akik most a katonai segítség leállításáról beszélnek, Ukrajna kapitulálását szorgalmazzák.

– Ezért segítettünk és továbbra is segítséget fogunk nyújtani. Nemrég az Sz-300-as légvédelmi rendszerrel, lőszerrel és aknaszedő berendezésekkel, hamarosan pedig a Zuzana tarackágyúkkal – mondta Zuzana Čaputová, és kitért arra is, hogy törvényszéki orvosok és szakértők is segítik az ukrán hatóságok munkáját.

Korábban írtuk

Čaputová közölte, Oroszország nem most indított háborút az ukránok ellen, „a konfliktus nem a barbár rakétatámadásokkal kezdődött azon a komor februári reggelen”.

– Sokkal korábban, azzal a masszív propagandával, amely kétségbe vonta az ukrán államiságot, az ukrán nemzeti és kulturális identitást és az ukrán nyelv létezését. A Nyugat pedig nyolc év alatt nem tett eleget azért, hogy megállítsa Moszkvát – mondta, hozzátéve, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem Donbasz egy része vagy a Krím érdekli, hanem „meg akarja semmisíteni Ukrajnát”.

Az szlovák államfő szerint az egész demokratikus világ Ukrajna mellett áll „igazságos, védekező” háborújában.

– Ez a tettek ideje – jelentette ki Zuzana Čaputová.

A teljes cikk ITT olvasható.