Az 1097/2009. számú uniós rendelet értelmében 2010. június 7-től jelentősen lecsökken 11 peszticid megengedhető mennyisége a termékekben. A szigorítás olyan termékek biztonságát javítja, mint például az uborka, a szőlő vagy a paprika. A zöld szervezetek által régóta bírált veszélyes procimidon hatóanyag esetében például az eddigi 5 milligramm helyett 0,02 milligrammban korlátozták az egy kilogramm szőlőben megengedett mértéket.

A Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a hazai forgalmazók be fogják tartani ezeket a határértékeket. Ennek elősegítése érdekében méréseket is fog végeztetni a jövőben, amelyek eredményét nyilvánosságra hozza majd.

A Levegő Munkacsoport korábbi hírei a határértékekről: http://levego.hu/hirek/2008/08/tobb_mereg_lehet_a_gyumolcsben_az_uj_novenyvedoszer_szabalyozas_miatt

http://levego.hu/hirek/2008/10/europaban_mergezhet_az_elelmiszer