Bár a Dunántúlra már délelőtt kiadták a narancs, majd a piros riasztást, volt, aki ki sem jött a vízből, vagy csak az utolsó pillanatban hagyta el a Balatont és a Velencei-tavat. több helyen 110 kilométer per órás szelet mértek, a vihar fákat döntött ki, és vezetékeket rongált meg. Több településen szünetelt az áramszolgáltatás és akadozott a vasúti közlekedés.

Halálos áldozat

A Borsod megyei Boldván több mint 40 ház tetőszerkezete sérült meg, de volt olyan is, hogy az egész tetőt átvitte a szomszédba az orkánerejű szél. Az önkormányzat fóliát osztott, hogy a házakat befedjék. Budapest XIII. kerületében egy 10 lakásos társasház tűzfala omlott le, az épületet ezért ki kellett üríteni. A fővárosban a vihar halálos áldozatot is követelt.

Egy járókelőre a XIII. kerületben egy leszakadt elektromos vezeték esett, és emiatt áramütés következtében a helyszínen életét vesztette – mondta el Szentes György. -Rajta kívül még tudomásom szerint öten szenvedtek különböző fokú sérülést, ezek közül a legsúlyosabb Kalocsán történt, ahol egy motorosra menet közben dőlt egy fa, ő súlyos sérülést szenvedett – tette hozzá az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Több mint 1000 helyre riasztottak

A tűzoltókat és a katasztrófavédelmet vasárnap reggelig majdnem 1000 helyre riasztották, de azóta is több száz hívás futott be hozzájuk. A szélvihart és a felhőszakadást egy hidegfront váltotta ki, amely rekordsebességgel vonult végig az országon. A hőmérséklet órákon belül 20 fokot esett. A meteorológus szerint ez volt az idei év legveszélyesebb vihara. Az okozott károkat az első adatok alapján több tízmillió forintra becsülik.

Szilvanagyságú jég pusztított

Ajkán és környékén szilvanagyságú jég pusztított. A viharban körülbelül 50 ház teteje és homlokzata sérült meg, több gépkocsiban és a kertek gyümölcsöseiben is jelentős károk keletkeztek. A városban egész éjjel fóliáztak, és mentették a megmaradt értékeket. Ajkán úgy emlékeznek, hogy utoljára az 1970-es években volt hasonló erejű vihar a térségben. A pusztítás negyedórán át tartott, a szilvanagyságú jégdarabok géppuskasortűzhöz hasonló nyomokat hagytak a házak falán.

„A biztosítóknak gyorsan kell lépniük”

Az ajkai városházát is körbekerítették, fentről lógnak az ablaktörmelékek, tenyérnyi cserepek potyogtak a tízszintes épületről. A városvezetők szerint most az a fontos, hogy a biztosítók hamar felbecsüljék a keletkezett károkat. Ajka mellett Szentgálon, Bándon és Csabrendeken okozott nagyobb károkat a jégeső Veszprém megyében, ahová összesen 180 alkalommal riasztották a tűzoltókat.

(hírTV)