Az akció célja az volt, hogy az évek óta tartó növekedés tovább folytatódjon és felzárkózzunk az EU-s országok átlagához ennek a csomagolóanyagnak a gyűjtésében és újrahasznosításában is.

A „Belevaló Dobozok” figyelemfelkeltő akció keretében reggel 8-től este 6-ig, Budapest 22 előre kijelölt szelektív gyűjtőszigetén, a környezetvédelmi egyesülés aktivistái apró ajándékokkal jutalmazták mindazokat, akik italos kartondobozokat hoztak a helyszínre. Magyarország figyelemre méltó fejlődést produkált az elmúlt 4 évben az italos kartondoboz gyűjtés terén. Tavaly (2008-ban), a 2004-során begyűjtött italos kartondoboz mennyiség ötszörösét, azaz 1.350 tonna dobozt gyűjtött szelektíven a lakosság, amely mennyiség újrahasznosításával több, mint 8.458 fát mentettünk meg a kivágástól.

A legtöbb kérdés a helyszíneken a helyes gyűjtésmódról és a dobozok további sorsáról érkezett. Előbbinél két aranyszabályt kell figyelembe venni: egyik, hogy Budapesten a papír (kék), vidéken a műanyag (sárga) gyűjtőkben gyűjtik az italos karton dobozokat, a másik, hogy mindig tapossuk laposra a dobozokat! A Budapesten visszagyűjtött tejes és üdítős italos kartondobozokat az FKF Zrt. gyűjtőkocsijai a FE-Group Zrt. Jászberényi úti telephelyére szállítják, ahol válogatják és bálázzák azokat, majd pedig papírgyárakba küldik őket újrahasznosítás céljából. Így lesz a hulladékból cipős doboz, kéztörlő, vagy újrapapír jegyzettömb. Bővebb információt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés honlapján, a www.iksznet.hu –n találhatnak.

„Harmadik éve rendezzük meg „Belevaló Dobozok” akciónkat, ilyenkor közvetlenül is lehetőségünk van tapasztalni a sikeres számok mögötti, Magyarországon is teret nyerő szemléletváltást. Egyre többen gondolják úgy, hogy környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása nem csak mások, hanem a mi közös feladatunk is. A tegnapi nap folyamán több gyűjtő szigeten is lehetőségem volt találkozni a Budapestiek véleményével és pozitív hozzáállásával.” – mondta Baka Éva, az idén 5. éves fennállását ünneplő Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ezúton is szeretné megköszönni mindenkinek, aki szelektíven gyűjti az italos karton dobozokat, hogy segít lakóhelyünk tisztántartásában és takarékosan bánik a természet meglevő erőforrásaival.

Ne feledje: Tapossa laposra!