Hirdetés

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy a 2010 utáni kerületi, fővárosi és kormányzati összefogás eredményei között szerepel Csepel teljeskörű csatornázása, a kerékpárutak és a Kis-Duna partjának fejlesztése, valamint a birkózócsarnok megépítése is. Ha a választások után marad a jelenlegi kormány, a projekt továbblendül majd – tette hozzá.

Németh Szilárd elmondta, Észak-Csepel 1945 után ipari és termelőterület volt, a közösség nem használta, a szocializmus ideje alatt kertészet jött létre, majd a rendszerváltáskor „szétloptak, széthordtak” mindent a területen. A terület egy „bukott” spanyol cég a tulajdonában van, „amit az elvtársak néhány évvel ezelőtt kijátszottak a csepeli vagyonkörből, és azóta is rendezetlen a helyzete”.

Közölte, bízik benne, hogy rendeződnek a tulajdoni viszonyok és a terület újból visszakerül állami tulajdonba.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest fejlesztéséért is felelős államtitkára közölte: a csepeli közpark kialakításával az elmúlt ötven év legnagyobb zöldfejlesztését valósítják majd meg a fővárosban. Az észak-csepeli közpark átfogó koncepcióterve elkészült: a ma még elhanyagolt és lepusztult területre több mint három Városmajornyi nagyságú új, zöld parkot terveznek – mondta.

Korábban írtuk

Valódi zöld szigetet szeretnének létrehozni – hangsúlyozta az államtitkár, aki közölte azt is, hogy csütörtökön indul egy fővárosi lakossági véleményfelmérés, 2023-ra készülhetnek el a kiviteli tervek és 2025-re épülhet meg a park.

Fürjes Balázs kiemelte, a családbarát multifunkcionális pihenőparkparkkal egy valódi természetközeli helyet szeretnének megvalósítani. A park a tervek szerint jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik majd, így bekötik Budapest vérkeringésébe.

EGY VALÓDI ZÖLDSZIGETET: BUDAPEST LEGÚJABB KÖZPARKJÁT ÉPÍTENÉNK MEG ÉSZAK-CSEPELEN! Újabb mérföldkőhöz érkeztünk:…

Közzétette: Fürjes Balázs – 2022. február 3., csütörtök

Megőrzik a folyóparton burjánzó, értékes és őshonos galériaerdőt. Több mint ezer új fát ültetnek majd, közösségi kert, kisméretű üvegház, őshonos magyar háziállatokat bemutató parkrész, látogatóközpont, játszóterek létrehozását is tervezik. A vízpartra csónakházat és kishajókikötőt terveznek, amely tovább erősíti majd a vízzel való kapcsolatot – sorolta.

Fürjes Balázs megjegyezte azt is, hogy a főváros is támogatja a kormány elképzelését.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója elmondta: a fejlesztéssel több mint 300 ezer négyzetméter új parkterület, 50 ezer négyzetméter új sport- és játszóterület jön majd létre, valamint megmarad a 90 ezer négyzetméternyi ökopark és galériaerdő a Kis-Duna partja mentén.

A park területét délről az új Duna-híd út- és villamosvonala határolja majd, de úgy tervezték, hogy a park később terjeszkedhessen még délre – közölte.

Vitézy Dávid elmondta: minimalizálják a parkban a burkolt felületeket, de a tervek szerint lesznek kisebb vendéglátóhelyek, szeretnének egy uszóstrandot, a park észak-keleti sarkában egy tisztás lenne, ahol nyáron koncerteket is lehetne tartani, valamint nyitott sportpályákat hoznak majd létre.

Közölte, a kormány 2023 tavaszán lesz abban a helyzetben, hogy dönthet a kivitelezés megindításáról és a területszerzés lefolytatásáról. A park „első látható, élvezhető” verziója 2025-re elkészülhet, de sok év kell ahhoz, hogy teljesértékű parkká váljon a megnövekedett növényzettel – mondta Vitézy Dávid.

Az általa bemutatott tervek szerint vízisportokat és extrém sportokat is kipróbálhatnak majd a parkhasználók. Kialakítanak streetworkout-pályát és fitneszeszközöket is elhelyeznek majd a tervek szerint az idősebbek számára. A tervekben szerepel kosár-, streetball- és röplabdapályák, valamint kézilabda- és focipálya kialakítása is. Futópályát, görparkot, mászófalat és akadálypályát is kialakítanának a területen. A Duna-parton kajakozásra, kenuzásra is lehetőség lesz az elképzelések szerint.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester a kerületiek nevében köszönetet mondott a kormánynak, hogy támogatja a fejlesztést. A miniszterelnök személye garancia arra, hogy az elkövetkezendő évtizedben is nagyszabású fejlesztések legyenek Csepelen – mondta.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy Csepel az elmúlt évtizedben Budapest részévé vált, ugyanis 2010 előtt nagyon sokszor azt tapasztalták, hogy a kerület méltatlanul el van hanyagolva. Csepel, a XXI. kerület a főváros egyik „aranytartaléka” – mondta.

Borbély Lénárd emlékeztetett, 2005-ben az akkori kerületi vezetés 11,3 milliárd forintért értékesítette a szóban forgó területet, amely Budapest egyik legnagyobb egybefüggő zöld területe. Most pedig az elmúlt ötven év legnagyobb közpark beruházásáról beszélhetünk – mondta.

A koncepcióterveket elkészítő s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. tájépítésze, Mohácsi Sándor hangsúlyozta: a parknak olyan helyzeteket kell teremtenie az odalátogatók számára, hogy megmutassa, hogyan tud a természet és az ember, a város és a természet normálisan egymás mellett élni. „A természet és a város egymásra hatása, szövete, ami itt kialakul” – fogalmazott.

A tanácskozást a Portfolio és a BFK közösen szervezte.


„Az elmúlt 50 év legnagyobb zöldfejlesztését valósítjuk meg Észak-Csepelen. A ma még elhanyagolt és lepusztult területen egy 36 hektáros, több mint három Városmajornyi nagyságú vadonatúj, zöld parkot tervezünk. Három dolog jellemzi majd igazán:
1️⃣ Egy valódi természetközeli hely lesz innovatív zöld megoldásokkal
2️⃣ Családbarát, multifunkcionális pihenőpark, ahol minden korosztály megtalálja majd a számára kedves időtöltést.
3️⃣ Jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik majd, be lesz kötve Budapest vérkeringésébe”
– írta a Facebookon Fürjes Balázs.

Hozzátette: a Csepeli park területe ma még lepusztult és szennyezett, az északi csücskében több ipari csarnokkal és romos épülettel.

„Ezen változtatunk! A célunk, hogy a volt ipari és mezőgazdasági területek helyén egy valódi zöldszigetet hozzunk létre!
✅ Természetes parki környezetet alakítunk ki: tisztásokkal és nagy, zöld pihenőterekkel.Nem szeretnénk a parkot telezsúfolni sportpályákkal és betonépületekkel! A cél, hogy garantált legyen a természetközeliség érzése, és szabadon lehessen frizbizni, piknikezni, tollasozni a zöldben.
✅ Biztonságosan megközelíthetővé tesszük a Duna-partot, és megőrizzük a természetközeli jellegét! Budapesten nem sok olyan park van, amelynek közvetlen kapcsolata van a Dunával, a Csepeli Közpark ebben is különleges lesz! Megőrizzük a folyóparton burjánzó, értékes és őshonos galériaerdőt. A vízpartra csónakházat és kishajókikötőt tervezünk, amely tovább erősíti majd a vízzel való kapcsolatot.
✅ Egy természetes vizes élőhely kanyarog majd a parkon végig. Amellett, hogy állatok és növények otthona is lesz, természetes módon összegyűjti a lehullott csapadékot, és mielőtt visszaengedné a Dunába, alaposan megtisztítja azt.
✅ Több mint 1000 db új fát ültetünk el, virágos parkrészeket is kialakítunk.
✅ Közösségi kertet is tervezünk, magyar háziállatokat is bemutatunk majd!”
– fogalmazott.

„Minden olyan funkció jelen lesz, ami egy jól megtervezett parkban szükséges, így minden korosztály: kicsik, nagyok és az idősebbek is megtalálják majd a számukra kedves időtöltést!
1️⃣ Egy kényelmes és 21. századi, okos parkot tervezünk: látogatóközponttal, hangulatos közösségi térrel! A látogatóközpontban hangulatos közösségi teret alakítunk ki, ahol különböző foglalkozásokat, rendezvényeket termelői piacokat lehet majd szervezni. Kávézó/bisztró, pelenkázóval felszerelt mosdó is várja majd a látogatókat. A park teljes területén wifihálózat lesz, és külön mobilos applikáció segíti majd a tájékozódást.
2️⃣ Számtalan mozgásformát: vízisportokat és extrém sportokat is kipróbálhatnak majd a parkhasználók!Streetworkout pályát alakítunk ki a fiatalabbak, senior fitnesseszközöket helyezünk el az idősebbek számára. A csapatsportra a kosár-, streetball- és röplabdapályák, valamint a multifunkcionális kézilabda- és focipálya teremtenek majd lehetőséget. A bátrabbak számára pedig görparkot, mászófalat és akadálypályát is kialakítunk. A park területén egy 4,4 km hosszú futópálya vezet majd végig. A vízisport szerelmeseit sem hagyjuk cserben: a Duna-parton kajakozásra, kenuzásra is lehetőség lesz.
3️⃣ Két kutyás élményparkot is kialakítunk: külön a nagytestű és a kistestű kutyák számára!A közelében egy nyitott „kutyás réttel”, ahol négylábú barátaink teljesen szabadon, nagy területen, a zöldben futkározhatnak.
4️⃣ Két tematikus játszótér is várja majd a legkisebbeket, de a kamaszokra is gondolunk!Az egyik a színeiben, a játékokban és az anyaghasználatában a Csepeli Szabadkikötő hangulatát idézi meg. A másik a park múltjára, az itt folyt halászati tevékenységre és a Duna élővilágára fókuszál. A kamaszoknak: trambulinsort, függőágyakat és óriáshintát helyezünk el, installáció formájában pedig különleges találkozóhelyet alakítunk ki a számukra, ahol szabadon bandázhatnak”
– írta a bejegyzésben, amely ITT tekinthető meg.