A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot olyan jogszabály elfogadására, amely biztosítja, hogy a tagállamok a nemzeti intézkedéseik elfogadásakor, vagy a meglévő szabályozások módosítása estén figyelembe vegyék a környezetvédelmi szempontokat.

Hirdetés

A szervezők szerint az Európai Bizottságnak meg kell védenie és javítania kell az európaiak életminőségét, miközben védi a különféle fajokat és a természeti környezet egészét.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint jogi szempontból elfogadható a kezdeményezés, ezért a nyilvántartásba vétele mellett döntött. A javaslat tartalmát a brüsszeli testület ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amire egy év áll a rendelkezésükre. A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Korábban írtuk

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.