A cigarettában található káros anyagokra a gyerekek a felnőtteknél érzékenyebben reagálnak. Szervezetükben a dohányfüst visszafordíthatatlan károkat okozhat. Egészségügyi felmérések igazolják, hogy azok a gyerekek, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, nagyobb eséllyel kerülnek fertőzéssel kórházba, hajlamosabbak a betegségekre.

A passzív dohányzás káros hatásai – bár kevésbé, mint zárt térben -, de a szabad levegőn is érvényesülnek. A gyerekek a környezetükben tartózkodó felnőtteket utánozva szájukba vehetik az eldobált csikkeket, ami fertőzésveszélyes. Európa számos városa többek között ezért döntött úgy, hogy nemcsak a játszótereken, hanem a közterületeken is betiltja a dohányzást.

A dohányzási tilalomra vonatkozó fővárosi rendelet betartásáról a Fővárosi Közterület-felügyelet gondoskodik. Az egészség védelme és a környezet megóvása érdekében bevezetett előírások figyelmen kívül hagyása szabálysértésnek minősül, és 30000 Ft pénzbírsággal büntethető.

A Fővárosi Közgyűlés döntése a nem terjed ki a kerületi önkormányzatokhoz tartozó játszóterekre, ezért a közgyűlés ajánlásként javasolja valamennyi kerület számára, hogy hasonló tilalmat vezessen be a saját kezelésében lévő játszótereken.

A rendelet a kihirdetéstől számított tíz napon belül lép hatályba.