Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

Joó István a fenntarthatóságot szolgáló megoldások közé sorolta, hogy a nagyközönség számára kedd reggel megnyíló kiállításra az eljutást negyven elektromos busz segíti, szelektíven gyűjtik a hulladékot, amelyet szétválogatva szállítanak el elektromos kukásautók, és a rendezvényre regisztrált 185 kiállító standjait is újrahasznosítható anyagokból készítették. Minimalizálták a papírhasználatot, helyette inkább applikációkon keresztül közölnek minden szükséges információt a látogatókkal. Ezzel párhuzamosan erdősítési programot is indítottak, amelyben idén mintegy 700 fát ültetnek – hívta fel a figyelmet a kormánybiztos.

Joó István hatalmas eredménynek nevezte, hogy a rendezvényre mintegy 4600 diák látogat majd el, akiket rájuk szabott kiállítás is várja. „Bevetettük a XXI. század legújabb innovációit azért, hogy a legizgalmasabb és legérdekesebb módon mutathassuk be nekik a fenntarthatóság témakörét” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, az előzőleg kiválasztott 153 diákcsoport egy 75 perc alatt teljesíthető kalandpályán is végig mehet. Mivel erre a programra több mint ötszörös volt a túljelentkezés, ezért már felmerült, hogy kiállítás után állandó helyszínné teszik – jelezte.

Büszke volt arra is, hogy a 185 kiállító több mint egyharmada a visegrádi négyek (V4) államaiból érkezik: a legkisebb startupoktól a legnagyobb vállalatokig mutatják be, hogy például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén milyen előre lepések történtek Közép-Európában.

Joó István szerint a V4-ek jól kiegészítik egymást, hiszen Magyarország rendkívül erős például a víziparban, míg Csehország az okosváros koncepcióját képviseli leginkább, a szlovák cégek pedig energetikai kérdésekre fókuszálnak.

Korábban írtuk

„Itt Közép-Európában nekünk nagyon sok eredményünk van a fenntarthatóság és a környezetvédelem területén, és ezeket is be kell mutatnunk annak a több mint száz országból érkező vendégnek, aki ellátogat a Planetre a következő napokban” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Közölte azt is, a rendezvényre csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, és az étkezések, valamint a felszólalások kivételével kötelező a maszk használata is.