Fotó: Facebook/CRA-Carlo Ratti Associati
Hirdetés

Az ötlet Carlo Ratti fejéből pattant ki, és a beszédes Feel the Peel (Érezd a héjat!) nevet kapta. A megvalósítás az olasz WASP dolga volt. A cég nevéhez számos 3D-nyomtatással készült épület és használati tárgy kötődik, gépeikkel akár beton vagy agyag is nyomtatható.

Az installáció több mint három méter magas, és egyszerre 1500 narancs fér el benne. A narancslé hagyományos módon készül, megrendeléskor a gyümölcsöt kettévágja préselés után, de a héja a szerkezet aljába kerül, ahol kiszárítják és megőrlik, miközben politejsavat (PLA) adnak hozzá – ennek eredményeképpen bioműanyagot kapnak. A PLA egy biológiailag lebomló műanyag, amelyet magas keményítőtartalmú gabonafélékből, leginkább kukoricából állítanak elő, és széles körben alkalmazzák, mivel olcsó és használata veszélytelen az egészségre.

Az így kapott alapanyagot felmelegítik és nyomtatószálat gyártanak belőle, amiből az otthoni 3D-nyomtatókhoz hasonló FDM-technológiával kinyomtatják a poharakat, amelyekben a narancslevet felszolgálja a gép.