A civil szervezetek nem értik, hogy az ÁNTSZ miért engedélyezi a jogszabály által betiltott, mérgező anyagok alkalmazását, és miért nem az emberi szervezetre bizonyítottan nem káros szerekkel küzdenek a szúnyogok ellen.

A Reslin Premium olajban esbiol (S-bioalletrin) és permetrin található, melyet tavaly uniós szinten kivontak a forgalomból . A vonatkozó jogszabály szerint 2008. augusztus 22-től az EU területén ezek a szerek nem árusíthatók. Ezzel szemben az ÁNTSZ (amelynek fő feladata a lakosság egészségének védelme) sajátos értelmezése szerint ezek a szerek a kiskereskedelemben a „szavatossági lejárati idejükig árusíthatók és felhasználhatók.” A civil szervezetek szintén aggályosnak tartják, hogy a permetszerek kijuttatásához esetenként gázolajat használnak, amely bizonyítottan rákkeltő anyagot, benzolt is tartalmaz.

A Levegő Munkacsoport korábban többször is tiltakozott ezeknek az egészségkárosító anyagoknak a használata ellen. Az S-bioalletrin bizonyítottan rákkeltő hatású, míg a permetrin rákkeltő hatása mellett hormon- és lehetséges immunkárosító anyag, amelyet ráadásul az EU-ban már hat évvel ezelőtt betiltottak. Ezeket az irtószereket többek között Lábatlanban , Pomázon , Szentendrén , Sződligeten , Szigetmonostoron és Dunaújvárosban használták idén májusban és júniusban szúnyogirtásra.

A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint nem szabadna megtörténni, hogy közel egy évvel a forgalmazás megtiltásának hatályba lépése után még mindig kaphatóak legyenek a boltokban a betiltott termékek, és ilyen szerekkel irtsanak közterületen szúnyogot. Mivel az ÁNTSZ a többszöri tiltakozás ellenére is jóváhagyta a mérgező szerek használatát, a két szervezet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalához fordult panasszal.

Léteznek olyan korszerű és hatékony biológiai módszerek , valamint vegyszerek , amelyekkel úgy lehet irtani a szúnyogokat, hogy az nem veszélyezteti az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint csak ilyen eljárásokat szabad alkalmazni.