Hirdetés

Az ivóvízkezelés során alapvetően három forrást lehet megkülönböztetni: felszín alatti, felszíni (tó- vagy folyó-), illetve tengervizet. A Hungarian Water Technology Corporation Kft. különböző módszerekkel képes ivóvizet előállítani háztartások, falvak, kisebb városok, sőt nagyobb települések számára. Technológiájuk segítségével az erősen szennyezett ipari vizet is újra felhasználhatóvá tudják tenni. Ez különösen a vízben szegény területeken fontos, mint például a Közel-Kelet.

Vízkezelési eljárások

– Az egyik legbiztonságosabb és legmodernebb vízkezelési technológia az ultraszűrés, amellyel teljesen ki lehet zárni a szennyeződések, vírusok, baktériumok bejutását az ivóvízbe. A membrános vízkezelési technológiák világszerte ismert eljárások, de a rendszer finomhangolását mi végezzük, annak eldöntését, hogy egy adott projektre pontosan hogyan rakjuk össze a műveleti sort, milyen anyagokból, milyen műszerezéssel. Nagyobb nemzetközi cégek nemegyszer legyártják sorozatban például a konténeres berendezéseket, majd a helyszínen derül ki, hogy az adott vízmintára nem működik tökéletesen. Mi csak úgy gyártunk le bármilyen technológiát, ha minden egyes projektre kapunk nyersvíz-adatokat, ezeket kielemezzük, és megnézzük, mit kell finomítani, módosítani, figyelembe véve például az adott ország klimatikus körülményeit, üzemeltetési szokásait. Még azt is, éppen milyen vegyszereket lehet könnyen beszerezni – mondja Kiss Adrián, a Hungarian Water Technology Corporation Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarországon a folyó- vagy a felszín alatti víznek is van némi sótartalma. Bár nem akkora, mint a tengervízé, a sót ugyanúgy ki kell vonni például a gyógyszeriparban vagy hóerőművekben gőzfejlesztésre használatos, nagy tisztaságú, sótalanított vízhez. Ha benne maradna, tönkretenné az ipari berendezéseket. Ezt az úgynevezett fordított ozmózissal történő sótalanítást egyébként a NASA dolgozta ki az űrállomáson keletkező szenny­víz tisztítására és újrahasznosításra: fő elemük a vékony műanyag membránok, amiken a vizet átpréselve fennakadnak a nagyobb molekulák és ionok, mint például a só. Ugyanezt használják a tengervíz sótalanításra is ivóvíznyerés céljából.

A HWTC az első olyan magyar cégcsoport, amelyik ivóvízcélú tengervíz-sótalanítási referenciát tud felmutatni. Bár ipari sótalanító berendezést más magyar cég is gyárt, konténerbe szerelt, a tengerpart közelében felállított lakossági célú berendezést a magyarországi vállalatok közül eddig csak a Hidrofilt Kft. készített. A konténerbe szerelt berendezések segítségével a felszín alatti, a felszíni vagy a tengervízből ivó-, ipari vagy technológiai vizet lehet előállítani. Tengervíztisztítás esetén a teljesen automatizált és műszerekkel felszerelt berendezés egy konténerének maximális kapacitása körülbelül 150 köbméter naponta. A konténert betonalapra telepítik, ide a vízkivételi mű szivattyúval juttatja el a vizet. Mivel a rendszer teljesen automatizált, működtetése alig igényel emberi beavatkozást, leginkább csak az időszakos karbantartásnál, illetve a vegyszerek utántöltésénél van rá szükség. Modulárisan, tehát több konténer összeépítésével tovább növelhető a kapacitás. A konténeres berendezések további előnye a gyors gyártás és beüzemelés. Igény szerint interneten keresztül, akár több ezer kilométerről is lehet felügyelni működésüket.

Magyarország segít

2017-ben a Hungary Helps program keretein belül, a magyar állam finanszírozásával egy ötezer lakosú kisváros víz­ellátását biztosító konténert telepítettek Peruban. A régiót 2016-ban több földrengés és heves esőzések sújtották, a folyóvíz elszennyeződött, ivásra alkalmatlanná vált, a napi 200 köbméter (200 ezer liter) kapacitású ultraszűrős berendezés folyóból nyer egészséges ivóvizet a helyi lakosság számára. Fejenként három liter vízfogyasztással számolva naponta 66 ezer embert lát így el; ha tisztálkodásra, mosásra is használják, akkor körülbelül 1600 személynek elegendő, fejenként 120 literes fogyasztást feltételezve. A településen korábban nem volt víztisztítás: a lajtosautó megállt a hegy alján, a helyiek megtöltötték a húszliteres ballonokat, aztán fel kellett cipelniük őket kétezer méter magasságba.

A cég Tunéziában felállított konténere pedig a Földközi-tengerből nyer ki tiszta és egészséges ivóvizet a helyi lakosság számára, a projekt a 2018-as Vízipari pályázati program társfinanszírozásában valósult meg, ezt a Külügyminisztérium Vízdiplomáciai Főosztálya írja ki évente.

– Ez is jól jellemzi azt a kormányzati filozófiát, miszerint vigyük oda a megoldást, ahol a probléma van – magyarázza Kiss Adrián. – A konténer egy halászkikötőben szolgáltat ivóvizet a helyi halászoknak, valamint egy közeli katonai radarállomás munkatársainak, tíz kilométerre a líbiai határátkelőtől. Ha kiépül az elosztóhálózat, oda is el lehetne juttatni a vizet, valamint kisegíteni egy közeli települést, ahol nyáron nincs elegendő víz a hálózatban. Az idén júliusban átadott konténer napi 50 köbméter kapacitású, és található benne egy energia-visszanyerő berendezés is, amely jelentősen csökkenti az áramfelhasználását és az üzemeltetési költségeit. A cégnél már dolgoznak azon, hogyan lehetne a rendszert napelemmel összekötni, és folyamatosan úgy üzemeltetni.

Forradalmi újítás

A cég egyik leginnovatívabb projektje egy katasztrófahelyzetekben használható mobil vízkezelő berendezés, amelyet a Fülöp-szigeteken fognak jövő tavasszal beüzemelni. Ezt a Kétoldalú klímafinanszírozás pályázat társfinanszírozásában, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a manilai nagykövetséggel együttműködve valósítja meg a HWTC, a cég saját forradalmi újítása a víztisztító berendezés gyors szállításában és üzembe helyezésében áll. Ellentétben a konténeres változattal, amelyet nehéz mozdítani, ezt nyolc különböző raklapra szerelik, amelyeket könnyen lehet helikopterrel vagy akár kisebb kompon is szállítani. A térségben gyakori a természeti katasztrófa, cunamik, hurrikánok vagy földrengések veszélyeztetik a civilizációt, ez a berendezés pedig szükség esetén egy nap alatt felállítható, és az ott lévő folyóból vagy tengerből azonnal ivóvizet lehet előállítani. Természeti katasztrófa során az úthálózat is megsemmisülhet, nehéz lesz megközelíteni a településeket. A rendszer dízelgenerátorral is tud működni, ha az elektromos hálózat megsérül.

Ezenkívül mindig nagy súlyt fektetnek a helyi szakemberek képzésére és a több évtizedes magyar víziközműves és vízipari szaktudás átadására.

– A tengervíz sótalanítása már évtizedek óta használandó eljárás azokban az országokban, ahol nincs más mód ivóvizet vételezni. Földünkön az elmúlt negyven évben a rendelkezésre álló fejenkénti évi 13 ezer köbméter víz ötezerre csökkent. A népesedési folyamatok és a klímaváltozás globális vízválsággal fenyegetnek, rendkívül nehézzé téve a vízzel való gazdálkodást – magyarázza Kiss Adrián.

Mivel egyre kevesebb az ivóvíz, egyre több ilyen telep fog épülni, számuk az elmúlt 10-15 évben is drámaian megugrott. Például Egyiptomban már napi egymillió köbméter kapacitású tengervíz-sótalanító telepeket építenek.

Az érdi székhelyű Hungarian Water Technology Corporation Kft. (HWTC) privátszektor-konzorcium, amelyet három nemzetközileg is elismert vállalat alkot: a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt., a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft., valamint a Controlsoft Automatika Kft. A konzorcium ivóvízkezelő rendszerek, szennyvíztelepek, mobil víz- és szennyvíztisztító technológiák, membrános sótalanító rendszerek és ipari szennyvíztisztító technológiák tervezésére, gyártására, építésére és beüzemelésére szakosodott, tagjai több mint 30 országban vannak jelen Dél-Amerikában, Észak-Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és Európában. Minden magyarországi gyógyszeripari vállalat vízkezelő technológiáját és a Paksi Atomerőmű vízkezelési berendezését is a Hidrofilt szállította. A vízkezelő rendszerek gyártása Nagykanizsán történik, míg a projektek koordinálásáért és a három cég külföldi képviseletéért a Hungarian Water Technology Corporation Kft. felel.
A szennyvíz kezelésére is számos metódust kínálnak, akárcsak egyéb ipari technológiákat: jelen vannak az olaj- és gáz-, a petrokémiai, a gyógyszer- és az elektronikai iparban.