Az Európai Bizottság új szabályozása az uniós élelmiszer-előírások harmonizációja érdekében született. Az élelmiszerekkel szervezetünkbe jutó permetszerek mennyiségének várható emelkedése miatt a Pesticide Action Network (PAN) Europe és annak aktív tagszervezete, a Levegő Munkacsoport több más környezetvédő civil szervezettel együttműködve fel kíván lépni az egészségünkre kockázatot jelentő döntés ellen.

Pál János, a Levegő Munkacsoport témavezetője szerint a Bizottság döntése nem felel meg annak az elvnek, miszerint a határértékeket a lehető legalacsonyabb szinten kell meghatározni. A döntés során nem vették figyelembe az egyes szermaradékok emberi egészségre gyakorolt hatásának esetleges összegződését sem. A gyermekek számára a legnagyobb egészségügyi kockázatot az alma, az őszibarack, a paprika, a paradicsom és a szőlő fogyasztása jelenti.

Elliott Cannell, a PAN Europe titkára elmondta, hogy az egyes hatóanyagok új, az egész Unióra érvényes határértékét az adott esetben legengedékenyebb tagállam szabályozásának átvételével határozták meg.