Ugyanakkor a Fővárosi Bíróság elutasította Hosszúhetény és Oroszló Községek beavatkozási kérelmét felperesek pernyertessége érdekében, mert szerinte közvetlen jogi érdekeltségüket nem bizonyították, pedig 13 km-re lennének a Tubesre tervezett radartól és a radar fő illetve melléknyalábjába esnek ugyanakkor az önkormányzatok feladata a települések fejlesztése, környezeti ártalmaktól megóvása.

Felperesek továbbra is állítják, hogy az építési engedély ellentétes a Honvédelmi Minisztériumra is vonatkozó anyagi jogszabályokkal: közúttal érintettség hiánya miatt az ingatlan nem építési telek,

– elvi építési engedély hiánya,

– az „A„ hidrogeológiai övezetbe tartozó védett vízbázisra vonatkozó jogszabály szerint szennyvíz elvezető közcsatorna kiépítése esetén lehetne bármit is itt építeni.

– a fentiek miatt sem lehetett volna szabályosan engedélyezni a radar építést.

Alperes szerint ezek nem vonatkoznak a sajátos honvédelmi objektumra.

A tárgyaláson tanúként meghallgatták felperesek kérésére Dr. Kellényi Lóránd tudományos főmunkatársat és alperesek indítványára Thuróczy György a HM hatástanulmányának az elektromágneses expozícióra vonatkozó részének készítőjét. Kevés volt a hat órán át tartó tárgyalás, így a sugárbiológusok szakértői összecsapása a következő tárgyaláson októberben vagy legkésőbb novemberben folytatódik a további tanúk meghallgatásával együtt.