De Blasio Antonio fideszes európai parlamenti képviselő írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, hogy békeidőben felülírhatja-e a természetvédelmi érdekeket honvédelmi érdek, amelyet máshol is megvalósítható. Továbbá, indokolt-e a radarállomás megépítése a pécsi Tubes-tetőn, annak ismeretében, hogy ez 6500 m3 sziklarobbantással, 33000t építőanyag mozgatásával, illetve egy 20m3-es olajtartály elhelyezésével járna egy olyan területen, mely korábban a NATURA 2000 hálózatába tartozó madárvédelmi terület része volt, illetve amely Pécs védett ivóvízgyűjtő-területéhez tartozik.

A fideszes képviselő beadványával egy időben a Civilek a Mecsekért Mozgalom panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz felhívva az uniós intézmény figyelmét arra, hogy a Tubes-tetőn építendő radarállomás építési engedélyének megadása sérti a közösségi jogot, mert olyan helyen ad lehetőséget egy katonai létesítmény megépítésére, amely a Mecsek különleges madárvédelmi terület (HUDD100007), illetve a Mecsek közösségi jelentőségű természeti terület (HUDD20030) részét képezi.

Az Európai Bizottság De Blasio Antonio európai parlamenti képviselő által feltett írásbeli kérdés és a civilszervezettől érkezett panasz következményeként levélben fordult az illetékes magyar hatóságokhoz, hogy adjanak tájékoztatást a hatályos nemzeti rendelkezésekről, illetve az építési engedély kiadásának részleteiről.

A fideszes képviselőnek küldött válaszban az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a 92/43/EGK irányelv 6. cikkének (4) bekezdésének értelmében csak akkor van lehetőség egy terület épségét várhatóan kedvezőtlenül befolyásoló terv engedélyezésére, amennyiben nincs megfelelő alternatív megoldás, s a projekt kiemelkedően fontos közérdeket szolgál, továbbá megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket biztosítanak.

De Blasio Antonio kiemelte, hogy az Európai Bizottság válasza, továbbá a hivatkozott uniós irányelv egyértelművé teszi, hogy a radarállomás Tubes-tetőn való megépítése ütközik a közösségi joggal, hiszen a projekt megvalósítása más alternatív helyszíneken is kivitelezhető lenne.

(fidesz-eu.hu)