Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció
Hirdetés

A csúcsot a 12 óra 15 perc körüli negyedórában állították fel a magyarországi fotovoltaikus erőművek.

A közlemény szerint a csütörtöki teljes napi bruttó hazai termeléshez képest a napenergia részesedése 8,3, a napi teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest 6,7 százalékos volt. Csak a világos órákat figyelembe véve jóval magasabb az arány, a bruttó hazai termeléshez képest 13,4, a teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest pedig 11 százalékos.

A Mavir felhívta a figyelmet, hogy a nem háztartási méretű, vagyis az 50 megawattnál nagyobb teljesítményű naperőművek együttes kapacitása elérte az 1016 megawattot, ami a magyarországi rendszer teljes bruttó teljesítőképességének 10,77 százaléka, és várhatóan ez az arány tovább nő. A növekedés a háztartási napenergia-hasznosításban is jellemző, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal adatai szerint ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri a 460,77 megawattot.

A rendszerirányító szakértői szerint folyamatos napos idő esetén jó esély van arra, hogy a déli órákban újabb rekordok születhetnek. A fotovoltaikus termelés tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, mert nyáron, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk.

A Mavir közleményében kiemelte azt is, hogy a koronavírus miatt kialakult rendkívüli pandémiás helyzetben is garantálja Magyarország biztonságos villamosenergia-ellátását.