Ráadásul ott nagyobb arányban fordul elő a betegség gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája. Emiatt a tüdőgyógyászok szerint kötelezővé kellene tenni a tartósan Magyarországon élő külföldiek és a hajléktalanok szűrését. Korábban ezt a felvetést nem támogatta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Budapesten már az egészségünket veszélyeztetik az autók

Az Európai Unió 2005-ben elfogadott egy irányelvet. Eszerint a levegő porkoncentrációja évente 35 napon lépheti túl a tagállamok nagyvárosaiban az engedélyezett mértéket. Budapesten évek óta körülbelül 140-150 olyan nap van, amikor a megengedettnél magasabb a porszennyezettség. Idén például már február végén elértük a 35 napot. Hallgassa meg!

A szakemberek szerint a tömegközlekedés lehet a megoldás – a levegőszennyezés 70 százalékáért ugyanis az autók a felelősek. Míg a 70-es évek végén még az emberek 85 százaléka választotta a tömegközlekedést, addig most már csak 61 százalék ez az arány. Nyugat-Európában 5-10 éve hasonló volt a helyzet, de ott megfordították a folyamatot. Nálunk tervek vannak, konkrét határidők és pénz nem nagyon.

(MR)