Forrnak az indulatok Dobogókőn. A hírek szerint futurisztikus üvegpalota épülne az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelyén, amelyet teljesen átalakítanának. A terv ellen tiltakozóhadjárat indult, amelynek nyomán e-mailek százai öntötték el a pilisszentkereszti önkormányzatot és a tervező irodát is. A tiltakozók attól félnek, hogy kiszorulnak az egyszerű bakancsos turisták a helyről, és elvész annak állítólagos szakralitása is. Mások viszont "kis panamákat" sejtenek a háttérben.

Lendvai József, a pilisszentkereszti polgármester az Inforadio.hu-nak kifejtette: 2006 előtt valóban létezett egy terv, amelynek alapján 13,6 kilométeres kabinos felvonóval kötötték volna össze Dömöst Dobogókővel. Ez hatalmas erdőirtásokkal járt volna, s ellene ő is tiltakozott akkor. Mikor polgármester lett, ezt a tervet elvetették, és az Országos Lakásépítési Hatóságtól visszakapott kétmillió forintból ötletpályázatot írtak ki a Pilisszentkereszt és hozzátartozó Dobogókő rendezésére.

Előtte azonban felmérték az igényeket. A végül nyertes Arch and Art iroda ezek figyelembe vételével készítette el tanulmánytervét, még 2007-ben, 1,2 millió forintért. Ezzel kezdődtek a mostani problémák.

Az iroda munkatársa, Birkás Gábor és a tanulmányterv kezdő sorai szintén nagy hangsúlyt helyeznek Dobogókő állítólagos szakralitására. A terv úgy fogalmaz (szó szerint): "Van egy hely Magyarországon, ahová a távoli kelet világa vágyakozik. Van egy hely Magyarországon, ahova a magyar történelem gyökerezik. Van egy hely Magyarországon, ahol a természet lágy szépsége ámulatba ejt. Ez a hely Magyarországon egy hely és annak természeti környezete, mely szégyenkezve hordozz az elmúlt 40 év építészeti örökségét, utat keresve egy más minőségű élet lehetőségei között. Kapcsolat. Mozgás, térben és időben fenn és lenn Dobogókő és Pilisszentkereszt. Egy folyamat, egy mozgás a két térség között, lehetőséget adva a fejlesztés, a jövőkép megformálására. Egy természeti egység összeköt bennünket, melyben lassan emelkedik fel az út, felfűzve Pilisszentkereszt bázisára épülő kulturális oktatási, majd sportközpontokat a Dobogókőn létrehozandó rekreációs fejlesztésekig."

"Figyelemfelkeltő és extravagáns"

Korlátoznák az autós forgalmat, sétánnyá alakítanák a főutat és létesítenének egy felvonót is. Kiemelik, hogy "egyedi hangvételű" központi épületet építenének a parkoló helyére. Az épületnek a terv szerint "figyelemfelkeltőnek és extravagánsnak" kell lennie, "a kortárs építészeti törekvések szellemében".

Volna benne uszoda, korcsolya- és focipálya, szauna, wellnessközpont, étterem. Négy emelet magasban pedig kiállítót építenének, ahova egy rámpán lehetne feljutni. Az épületet üveggel borítanák be, hogy nappal láthatatlan legyen. Birkás Gábor elmondta, ez az épület egy "üveghegy" lenne.

Hozzátette: a másik fő létesítmény, az ökumenikus vallásközpont tulajdonképpen egy üres centrális tér lenne, vallási jelek nélkül, hogy bármely vallás képviselői, követői használhassák. Szerinte ugyanis Dobogókő a világ szakrális központja, a föld szívcsakrája, ami ugyan a mienk, magyaroké, de nem szoríthatunk ki onnan senkit sem. (Tegyük hozzá, az ökumené keresztény fogalma csak a keresztény felekezetekre vonatkozik, más vallásokra nem.)

Az Arch and Art tanulmányterve szól arról is, hogy rendeznék a közterületeket, rendbe hoznák turistaútvonalakat, és fejlesztenék a sípályát is, valamint új parkolót építenének a település határában. A cég fontosnak tartja a megújuló energiák használatát is.

A budaörsi cég honlapja szerint tervezési referenciái között szerepel a montenegrói Herceg Novi városfejlesztési terve, illetve a gödöllői városközpont revitalizációjának tanulmányterve, de ők készítették a Lágymányosi-öbölben a Kopaszi-gát tanulmánytervét 2003-ban. A cég elsősorban tervezéssel foglalkozik, kivitelezési referenciái között szinte csak szállodák szerepelnek.

Tiltakoznak a táltosok

Az Arch and Art tanulmányterve azonban tiltakozást váltott ki. Dobogókő nagyon népszerű az ősmagyar kultúrával foglalkozók és a táltoshitűek közt, több ösvényük és táltosiskolájuk is van a környéken.

Az interneten, többnyire az ősmagyar kultúrával foglalkozó blogokban és honlapokon olvasható felhívások népszavazás kiírására és tiltakozó levelek írására szólítanak fel – a cég már kétszáz e-mailt kapott, a polgármesteri hivatal számítógépes rendszere pedig alig bírta az e-mailek invázióját. A polgármester áprilisban a Médiaröntgennek úgy nyilatkozott: "pár civil szervezet, illetve ősi magyarföld-féltő és szakrális helyőrző, meg nem is tudom, kik, tiltakoznak".

Birkás Gábor megjegyezte: számos, az ősmagyarsággal foglalkozó barátja van, őt is érdekli a honfoglalás előtti magyar történelem, és ezen ismerősei elképedve küldözgetik neki az újabb és újabb tiltakozó leveleket. Az építész úgy fogalmazott: az ősmagyar sámánok nevében is szégyelli, ami történik.

Azon túl viszont, hogy folyamatosan tiltakoznak a tanulmányterv ellen, nincs nagy szerepük az ügyben. A polgármesteren és az Arch and Art Kft-n (AA) túl a két főszereplő két dobogókői civilszervezet, az 1994-ben alapított Dobogókő Egyesület (DE) és a nemrég bejegyzett Civil Dobogószív Egyesület (CDE). De létezik még egy Dobogókőért Közhasznú Alapítvány (DKA) is, Lőrincze László vezetésével.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-277631

(InfoRádió)