A berendezés a PET palackok eredeti térfogatát 92 százalékkal csökkenti, így a jóval kisebb és koncentrált szállítási igény miatt a palackok szelektív hulladékgyűjtését kísérő CO2 kibocsátás akár 75 százalékkal is csökkenthető, annak ellenére, hogy a berendezés árammal működik. Amennyiben az eldobható PET palackok THERMO PRESS rendszerű visszavételének modell kísérlete sikeresnek bizonyul, a CORA fontolóra veszi a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az ÖKO-Pannon Kht. által is támogatott rendszer bevezetését minden áruházában.

Napjaink egyik megoldatlan környezetvédelmi problémája a kiürült PET palackok fenntarthatóság követelményei szerinti kezelése. A probléma mértékét érzékelteti, hogy 2007-ben csak palackozott ásványvízből közel 200 milliárd liternyit értékesítettek a világon, a megelőző öt évben a növekedés mértéke 44 százalékos volt. Ez a mennyiség több mint 5 millió tonnányi PET palack kibocsátását jelentette. Az előrejelzések szerint a PET palackokban forgalmazott ásványvíz és üdítőitalok mennyiségének további folyamatos növekedése várható. A nemzetközi trend alól Magyarország sem kivétel: hazánkban is egyre több, jelenleg évente 1,5 milliárd db, mintegy 60 ezer tonna kiürült PET palack keletkezik. Ezzel a mennyiséggel 30 ezer darab 60 m3-es kamiont lehetne megtölteni, melyeket egymás mögé állítva, a kamionsor mintegy 475 km hosszú lenne, azaz Záhonytól Hegyeshalomig érne.

„Magyarországon jelenleg ennek az óriási PET palack mennyiségnek csak kb. 15 százaléka kerül szelektív begyűjtésre, és mindössze 7-8 százalékát dolgozzák fel anyagában újra. A kiürült PET palackok döntő hányada a hulladéklerakókba kerül, pedig a palackok anyaga értékes, többféle célra gazdaságosan felhasználható másodnyersanyag.” – mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium környezetgazdasági szakállamtitkára. „A Minisztérium számára ezért fontos minden olyan elképzelés, amelynek alkalmazása csökkenti a CO2 kibocsátást, hozzájárul a klímavédelemhez és a PET palackok által jelentett világméretű környezeti probléma megoldásához.” – tette hozzá a szakállamtitkár.

Az értékes másodnyersanyagot képviselő hulladék PET palackok az esetek döntő többségében sajnos tömörítetlenül vagy csak részben tömörítve kerülnek szállításra, így a gyűjtő kocsik gyakorlatilag levegőt szállítanak. Ennek következtében, szakértői becslések szerint Magyarország területén legalább 74.000, de akár 92.000 kg szén-dioxid is a légkörbe kerülhet.

„A Budafilter 94 Kft. ügyvezető igazgatójának, Simon Lajosnak a nevével fémjelzett, új fejlesztésű ipari THERMO PRESS elektromos PET palackzsugorító berendezés a palackokat eredeti térfogatuk mindössze 1/12-ed részére, azaz 8 százalékára zsugorítja össze. Így a palackok begyűjtése során keletkező CO2 mennyiség – a folyamatos üzemmenetnek is köszönhetően – akár 75 százalékkal is csökkenthető. A berendezés használatához kapcsolódó begyűjtési rendszer és a zsugorított palackok újra-feldolgozása pedig teljessé teszi a PET körforgását, mivel a kiváló tisztaságú másodnyersanyagból akár újra-palack is gyártható.” – mondta Erdős Péterné dr., a THERMO PRESS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Ehhez az innovatív áruházi PET palack visszavételi és feldolgozási rendszerhez csatlakozik most elsőként Magyarországon a CORA, amely kísérleti jelleggel a budakalászi és törökbálinti áruházaiban teszi lehetővé a vásárlók számára az ún. egyutas (eldobható) PET palackok visszavételét. Ezeknek az italcsomagolásoknak a hasznosításra történő visszavételét egyébként a termékdíj törvény 2009. január 1-től hatályba lépő módosítása is ösztönzi, 85 százalékos termékdíj visszaigénylési kedvezmény biztosítása révén.

„Nagyon örülünk annak, hogy vásárlóink igényeire válaszul egy újabb környezetvédelmi megoldást, az egyutas PET palackok visszavételének kulturált formáját vezethetjük most be egy hazai fejlesztésű új technika alkalmazása révén. Összhangban az Európai Unió vonatkozó irányelveivel, a THERMO PRESS rendszer bevezetésével az a célunk, hogy partnereinkkel együttműködve elősegítsük a kereskedelmi italcsomagolások begyűjtését és anyagában történő újrahasznosítását.” – mondta Vadász Sándor, a CORA élelmiszerbiztonsági és minőségügyi vezetője. „Magyarországon először a CORA-ban valósul meg az eldobható PET palackok visszavétele, amellyel mindenki nyer: a forgalomba került PET palackok nagyobb hányada kerül majd újrahasznosításra, a zsugorítás révén jóval kevesebb CO2 kerül a levegőbe, a vásárló pedig környezetkímélő megoldással szabadulhat meg a palackoktól.” – tette hozzá a szakember.

A vásárlók által a budakalászi és a törökbálinti CORA áruházak üvegvisszaváltó egységeibe visszavitt PET palackokat a folyamatos üzemű PET palackzsugorító berendezéssel zsugorítják majd össze. A zsugorított palackokat a THERMO PRESS megoldás részeként a Magyar Posta ún. inverz csomagként szállítja el, így a teljes begyűjtött mennyiség e környezetkímélő szállítás révén kezdi meg útját az anyagában történő hasznosítás felé.