Fotó: MTI/Varga György
Hirdetés

A Zöld Busz program célja a közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszállomány cseréje a hazai buszgyártás ösztönzésével, az üzemeltetett buszok átlagéletkorának, a buszos közlekedés károsanyag-kibocsátási értékeinek és fenntartási, üzemeltetési költségeinek csökkentése, továbbá az utazási szolgáltatások minőségének javítása – olvasható az előterjesztésben.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba Egyesület) a csütörtöki közgyűlésen elmondta, tudomása szerint nyolc városban indul el az egyhónapos program. Békéscsabán egy alacsonypadlós, elektromos autóbusz közlekedik majd menetrend szerint, a nappali órákban, napi 100-150 kilométert, minden nap más útvonalon, hogy valamennyi városrészt bekapcsolják a projektbe.

A program célja a lakók megismertetése a zöld technológiával, klímavédelmi szempontok népszerűsítése – tette hozzá.

2022-től a tervek szerint csak elektromos autóbuszok beszerzésére biztosít támogatást a kormány – írják az előterjesztésben.

Korábban írtuk

Békéscsabán a Modern városok programban tervezik, hogy 8-11 új, elektromos autóbuszt szereznek be, építenének egy elektromos buszgarázst, ahol a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Ezt a programelemet jelenleg dolgozzák ki, ám a tervek szerint az év végére elkészül a napelemparkot és villamosenergia-tárolót is magában foglaló békéscsabai okos hálózati rendszer első üteme, amelyet szintén a Modern városok programban, 3,662 milliárd forintból valósítanak meg.

A határozati javaslatot a jelen lévő 16 képviselő közül 14-en megszavazták, ketten tartózkodtak.

A békéscsabai közgyűlés csütörtöki ülésén 15 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett határozott arról is, hogy más településekhez (például Szekszárd, Jászberény, Gyöngyös, Debrecen, Vác, Nagykanizsa, több fővárosi kerület) hasonlóan a gyermekélelmezést vállalkozási jogviszony keretében kívánja biztosítani a jövőben, ezért megindítják a kiszervezésre irányuló közbeszerzési eljárást.

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményt Bíró Csaba vezeti, aki az előző ciklusban a Fidesz-KDNP színeiben önkormányzati képviselő volt.