Hirdetés

A környezettudatos szemléletformálásban a közszolgáltatók között élen jár a Fővárosi Vízművek. A társaság évente mintegy 95 millió kilowattóra villamos energiát használ, ennek díja üzemeltetési költségeik 6-8 százalékát teszi ki. A kiadások lefaragása, a környezeti fenntarthatóság és az energiabiztonság céljából Tarlós István főpolgármester és a Fővárosi Önkormányzat támogatásával 2018 tavaszán indította el a társaság az elmúlt egy esztendőben összesen 900 millió forint értékű fejlesztést megvalósító napelemes energiatermelési programját. Ennek keretében a fővárosban és környékén több helyszínen hoznak létre napelemparkokat.

A Fővárosi Vízművek energetikai partnere, a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. tulajdonában álló Elmű–ÉMÁSZ Solutions Kft. közreműködésével megvalósuló program jelenleg félidejénél jár, és az idő előrehaladtával egyre nagyobb léptékű beruházásokat valósít meg. Az első volt ezek sorában tavaly májusban a Ferihegyi úti gépház, amit követett múlt év novemberében a Széchenyi úti, majd decemberben az újpalotai egység. Idén januárban a Békásmegyeri Oktatási Központnál, áprilisban az Irhás árokban és a Pesti úton állt üzembe újabb napelempark, ezek összteljesítménye nem egészen 200 kilowattot tett ki.

A szeptember 24-én a Fővárosi Vízművek csepeli ivóvízkezelő művének területén átadott napelempark ezt megduplázta a maga 220 kilowattos teljesítményével, amellyel egyébként a Budapesten létező összes napelemes rendszer között az első tízbe kerültek. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere szerint ezzel a beruházással nemcsak a Fővárosi Vízművek, hanem Csepel is gazdagodott. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hozzátette, a Fővárosi Önkormányzat kiemelkedően fontosnak tekinti a budapesti közszolgáltatások színvonalát.

Az újonnan üzembe helyezett villamos­energia-termelő egység a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének kielégítéséhez járul hozzá. Az átadáson Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója úgy számolt, hogy a napelem-telepítési program kilenc-tíz év alatt, kedvező esetben még hamarabb megtérül.

Középtávon az a cél, hogy a felhasznált villamos energia tíz százalékát napelemmel állítsák elő. 2021 végéig öt százalékot jelöltek meg elérendő hányadként, a számok azonban ennél is szebb képet mutatnak. Az új csepeli park folytatásaként ugyanis decemberben szintén Csepelen, a Fővárosi Vízművek gépházában további 277 kilowattal izmosodik a rendszer, Ráckevén ugyanebben az időben 190 kilowattos újabb egység áll üzembe, 13 helyszínen kisebb, háztartási méretű erőmű is létrejön, összesen 450 kilowattot meghaladó teljesítménnyel. Az év utolsó hónapjában a Fővárosi Vízművek északi, Szentendrei-szigeti vízbázisán, Tahitótfalun is napelemeket telepítenek, ami a jövő júniusban, majd 2021 decemberében ugyanitt kiépítendő kapacitással együtt összesen kétezer kilowattal bővíti a megújuló forrást igénybe vevő villamosenergia-felvevő rendszert.

Mindez azt jelenti, hogy idén év végére a Fővárosi Vízművek telephelyeinek naperőművi kapacitása több mint ötszörösére nő, eléri a 2130 kilowattot, 2021 decemberére pedig 3500 kilowatt fölé emelkedhet. Ez a vízszolgáltató éves villamosenergia-igényének közel negyedét jelenti. A környezetkínélő és energiatakarékos működés egész Budapestnek mintát ad.