Fotó: MTI (archív, illusztráció)

„Ha a vágy nem homályosítaná el az elmét, akkor soha senki nem házasodna meg, nem lenne részeg és nem hízna el.” (Orson Scott Card)

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A címadó idézet természetesen Gyurcsány Ferenctől való. Ám szó sincs arról, hogy valamiféle coming out lenne, s így szakítana a Kígyók Ura, a Terépcsecsők Őrizője hites feleségével, mindenki Klára asszonyával. A kijelentés csupán arra vonatkozik, hogy exminiszterelnök úr (úgy is, mint rendszeres bérmálkozó), ha már a szőrén-szálán eltűnt diplomáját nem tudja, hát a bizonyítványát magyarázza. Nevesen, hogy aggodalomra semmi ok, EP-képviselőként Klára asszony inkább DK-s lesz az ő szemében, mintsem feleség. 

A szolgálat az szolgálat

A ’80-as években, amikor még könnyű volt megjegyezni a sosem változó fő politikusok neveit (Kádár, Lázár, Losonczi), élt a közelünkben egy rendőr. Ez a rendőr egy alkalommal, amikor járőrszolgálatát végezte, rajtakapta feleségét, amint – na, ne gondoljunk rosszra – kivilágítatlan kerékpárral közlekedett a vidéki kisváros főutcáján. Nosza, azon helyt megállította, s megbüntette. A feleség indulatos reakciójára pedig, miszerint „Pali ne marháskodj már”, ezekkel a szavakkal reagált: „Én itt most nem Pali vagyok, hanem F. Pál járőr főtörzsőrmester. Magának főtörzsőrmester elvtárs!”

Hogy mi lett az eset vége odahaza, s hogy a főtörzsőrmester elvtárs számára maradt-e ép tányér, amiből elfogyaszthatta az estebédet, nem tudni. Annyi azonban bizonyos, hogy a szolgálat az már csak ilyen. Az nem tűr halasztást, s nem tűr kivételezést. S álljon itt akkor a teljes idézet:

„Európai képviselőjelöltként Klára nem a feleségem, hanem egy tehetséges, felkészült, sokak által támogatott hazafi. Isten mentsen meg olyan világtól, hogy valaki tehetségének útjában az áll, hogy kik a szülei, a gyerekei, vagy éppen a házastársa.”

Nos, a hazafi fogalma mindannyiunk olvasatában mást és mást jelent. Még ha akadnak is olyan egyértelmű attribútumai e nemes szónak, melyek minden esetben meg kell hogy egyezzenek. Példának okáért, hogy a hazafi mindig, minden körülményben a hazája mellett foglal állást. És semmiféle befolyását nem használja fel annak érdekében, hogy a haza érdekeit másodvonalba sorolva inkább saját politikai előrejutásáért, vagy riválisának ellehetetlenítéséért munkálkodjon. 

Felelősség (?) és cél (?)

Az idézet folytatása még ennél is érdekesebb, s jóval túlnő Klára asszony személyén. Ez ugyanis politikai krédóként is értelmezhető. Már amolyan feketemisés, kellemetlen utóízzel:

„Hogy Klára képviselői megbízása hatással lesz-e rám? Politikai munkám, szerepem tekintetében egyáltalán nem. Vezetem a pártot és a frakciót, eszem ágában sincs feladni semmit politikai felelősségemből és céljaimból. Sőt!”

Magasztos sorok egy nagy embertől (190 cm). S alapvetően igaz és szép szavak. Ezek a szép szavak azonban megannyi kérdésre adnak okot. Legelőször is, hogy tudja-e valaki, micsoda Gyurcsány Ferenc politikai munkája és szerepe? A kormánypártiaknak e szerepről meglehetősen sarkos véleményük van. Az ellenzék azonban megosztott e kérdésben. Vannak, akik Gyurcsány szerepét a baloldal szétverésében látják megtestesülni, míg mások szerint a szerepe az, hogy tevékenysége révén három kétharmad után negyedszerre egy négyötöddel ajándékozza meg a Fidesz–KDNP-t. 

Miután e kérdést tisztáztuk (illetve beszéltünk róla), már csak a felelősség és a cél kérdése merülhet fel. Mint tudjuk, Magyarország minden kormánya felelős kormány. Ez nem valamiféle hangzatos szólam, hanem nagyon is valós jelentéstartalommal bír. A mindenkori kormányzat felelősséget vállal minden intézkedéséért. 

No mármost, tekintve, hogy Gyurcsány kipróbálhatta magát kormányfői szerepben, ezáltal pontosan tudjuk, hány tettéért vállalt felelősséget. Az ezt jelző számot a síkbeli derékszögű koordináta-rendszerben az ordináta és az abszcissza metszéspontjánál találjuk. E kijelentését tehát nyugodtan a politikai humor kategóriájába sorolhatjuk. 

A cél esetében viszont már inkább a tragikum az, ami elsőre az eszünkbe jut. Legalábbis akkor, ha belegondolunk, mit tenne ezzel az országgal, ha bármikor is közel kerülne céljai megvalósításához. Némi nyugalomra adhat okot, hogy jelen állás szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy Fásy Ádám Eurovíziós Dalversenyt nyer, mint hogy a választói akarat jóvoltából megalakulhasson a második Gyurcsány-kormány. 

***

Eredendően nem azzal van a baj, ha valakinek a házastársa vagy gyereke, esetleg barátja lát el közhivatalt. Hiszen kiben bízhatna az ember leginkább, ha nem azokban, akiket a legjobban ismer? Ellenben ha ez a bizonyos illető csak és kizárólag a károkozáshoz ért, adódik a nem teljesen megalapozatlan gyanú, hogy azok, akiket a bizalmával kitüntet, szintén a rombolás, a káosz szakértői. Általában ezek az emberek mondják a demokratikusan megválasztott kormányfőre, hogy „Orbán nem a miniszterelnököm”. Pedig de. De az. Tessék ezt szépen megszokni. Aki meg nem tudja, annak „el lehet menni”, hogy egy klasszikust idézzek.