tudomány

Az ultitól a Nobel-díjig

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

Tudásközpont nyílt Budapesten, amely Harsányi János, 1994-es közgazdasági Nobel-díjasunk nevét viseli. A szocialista diktatúra elől külföldre menekült tudós Amerikában kapta a kitüntetést, ezért az intézet feladata az ő, és általában Nobel-díjasaink ismertségének növelése. Az intézet alapító vezetőjével, Simon János politológussal beszélgettünk.

Gépekkel beszélgetve

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Életünk számos területén észrevétlenül jelen van már a beszélő vagy a beszédet felismerni képes mesterséges intelligencia, de ehhez magyar nyelvű fejlesztésre volt szükség. Lassan egyre több témakörben lesz lehetőségünk diktálni a számítógépnek, megspórolva a gépelést, miközben a szakemberek egészségügyi fejlesztéseken is dolgoznak: az emberi agy egyedülálló és összetett képessége a beszéd, így annak betegségeit is előre jelezheti.

Magyar siker az orvostudományban

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A világon elsőként sikerült azonosítania a praeeclampsia (terhességi toxémia) kialakulásában szerepet játszó korai molekuláris útvonalakat és szabályozási hálózatokat a Than Nándor Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) TTK Reprodukció Rendszerbiológiája Kutatócsoport tudományos főmunkatársa által vezetett csoportnak - olvasható az MTA szerdai közleményében.

Oldalak