Az anyanyelvhasználat, a nyelvi jogok kiterjesztése a digitális térben a témája annak a hétfői konferenciának, amit a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervez Révkormáromban – erről Kántor Zoltán igazgató beszélt az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. 
Ismertette: a konferencián szeretnék bemutatni azokat a jó kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak az anyanyelvhasználat ösztönzéséhez.
    
Bemutatják például a felvidéki Velemjáró applikációt és weblapot; a mobiltelefonos alkalmazással jelezi lehet, ha valamelyik településen nem tartják be a kisebbségi jogokat. Bemutatják a kolozsvári Igen, tessék! kezdeményezést is, amely azokat a boltokat gyűjti össze, ahol anyanyelvüket használhatják a magyarok. A konferencián a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom is bemutatkozik. 
    
Kántor Zoltán szavai szerint a szomszédos országok „nem túl bőkezűek” a nyelvi jogok biztosításában, a nemzetiségi nyelvhasználók „egyfajta elbátortalanítására játszanak”. Ezért nagyon fontos, hogy ösztönözzék a külhoni magyarokat az anyanyelvhasználatra, arra, hogy ne csak a családban, a templomban, az iskolában beszéljenek magyarul, hanem az orvosnál, a közigazgatásban, adott esetben a rendőrségen is – érvelt a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

(MTI)