Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a Jobbik politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni a törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységüket. Az ÁSZ pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében vádaskodásnak minősítette és visszautasította Sneider Tamás Jobbik-elnök pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Fotó: MTVA, archív, illusztráció

Fotó: MTVA (archív, illusztráció)

Előzőleg Sneider Tamás arról beszélt: pártjuk rendkívüli kongresszust tart az újabb számvevőszéki büntetés miatt. Szerinte a kirótt szankció célja a párt megszüntetése; kifogásolta, hogy több száz oldalas szakmai levelükre az ügyben nem kaptak választ az ÁSZ-tól.

Az ÁSZ közleményében azt írta: megdöbbenéssel tapasztalták, hogy Sneider Tamás, a Jobbik elnöke, az Országgyűlés alelnöke, valamint a párt parlamenti frakciója „politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni” az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét.

„Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért” – áll a közleményben.

Kifejtették: az ÁSZ a 2018. évi országgyűlés választás kampánypénzeinek ellenőrzése során feltárta, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására. Hangsúlyozták: a Jobbik elnöke az ÁSZ jelentéstervezetére megküldött észrevételében sem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait.

A számvevőszék szerint a Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el a kampányban.