Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László hétfőn. Ezt maga Botka László közölte közleményben az MTI-vel.

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint döntéséről értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé „a kormányváltó szövetségbe”.

Botka László visszalépését azzal indokolta, hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

Emlékeztetett arra, hogy egy hete tett javaslatot a hat demokratikus ellenzéki pártnak a választási összefogásra. Az MSZP lemondott volna listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás – részletezte.

„Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal” – fogalmazott.

Botka László közölte: a Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal – fejtette ki.

Szerinte ez az elmúlt néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca. „Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta” – írta a közleményben.

A szegedi polgármester felidézte, hogy 2016 decemberében új politikát hirdetett és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése.

Úgy folytatta: nem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a saját pártját is.

„Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt. A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is” – írta.

Botka László szerint hibázott azért is, mert alulértékelte a „Fidesz aljasságát”, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást.

Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott.

„Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését” – fogalmazott.

Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le „az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről”, a miniszterelnök-jelöltségről.

A politikus gondolatait úgy zárta: „hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé”.

Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet, „a szabadság és az igazságosság szigeteként”.

Botka továbbra is az összefogásban hisz

Botka László Facebook-oldalán is megerősítette lemondását:

Kedves Facebook-ismerőseim Szegedről és az ország más tájairól!

Ma lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. Ide másolom nyilatkozatom utolsó sorait:

»Hiszek a tágabb közösségemben, és hiszek a magyar emberekben. Büszke vagyok arra, hogy pártom 95%-a mellettem állt, amikor új politikai tartalmat, valódi baloldali politikát hirdettem. Mellettem állt akkor is, amikor kimondtam: egy út vezet a győzelemhez, a közös lista-közös jelöltek-közös miniszterelnök-jelölt politikája a demokratikus oldalon. Sajnálom, hogy ez a recept nem kellett néhány politikusnak.

Hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé. Addig is őrzöm városomat, Szegedet, a szabadság és az igazságosság szigeteként.«

Molnár Gyula Facebook-oldalán mondott köszönetet Botka Lászlónak egy róluk készült közös képpel.

Botka László, köszönöm!

Gepostet von Molnár Gyula am Sonntag, 1. Oktober 2017

Ujhelyi is lemondott

Méltatlan és számomra vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba – írta Facebook-oldalán Ujhelyi István.

„Úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott »puccs« eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak” – panaszkodik Ujhelyi.

Ujhelyi: nem vállalhatok felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért Méltatlan és számomra vállalhatatlan az…

Gepostet von Ujhelyi István dr. am Montag, 2. Oktober 2017

„Bár töretlenül vágyom a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tudok felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről.”

Bokros Lajosék lehetőséget látnak a lemondásban

Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) pedig örömmel fogadta a lemondás hírét, és úgy látják, ez lehetőség a számukra.

https://www.facebook.com/momapart/posts/1167856646680317

„Elveszett 9 hónap a demokratikus ellenzéki szövetségből”, „történelmi bűn, hatalmas felelősség” – értékelt Facebook-oldalán Bokros Lajos.

„Botka László addig erőltette az egyre szűkebb baloldali összefogást, hogy végül semmi sem valósult meg belőle” – panaszolta Bokros.

„Még nem késő. Kedves Molnár Gyula, gyertek vissza a tárgyalóasztalhoz. Ami történt, nem felejthető, de tanuljunk belőle. Csak őszintén, tiszta szándékkal, hitelesen és egységben győzhetünk” – zárta sorait a MoMa elnöke.

Karácsony Gergely sajnálkozik, pártja helyezkedik

„Sajnálom Botka László lemondását! Hosszú évek óta ő volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia” – írta Facebook-oldalán.

„Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre? Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak, békére és együttműködésre van szüksége” – fogalmazott a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

„Botka után sem változott a feladat: meg kell buktatni az Orbán-rezsimet, és ehhez meg kell találni a 106, győzelemre képes egyéni jelöltet, akit minden demokratikus párt támogatni fog. Azok pedig, akik Botka László igazságos Magyarországról szóló víziójáért lelkesedtek, biztosan támogatni tudják majd a »Mindenki számít!« programját is” – írta később egy élő videós bejelentkezéséhez Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A Párbeszéd szerint Karácsony Gergely nem csupán a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hanem immáron az egyetlen baloldali jelölt is.

Fodor Gábor kínzó kétségei

Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Mi, liberálisok, az alábbi kérdésekre a szétforgácsolódott baloldaltól Botka Lászlón kívül még senkitől nem kaptunk érdemi választ. Hogyan akarnak nyerni jövőre? Hogyan akarják a 106 egyéni körzet többségét megnyerni a külön listákkal? Ki az a miniszterelnök-jelölt, akit Botka László helyett a teljes ellenzék elfogadna? Mert amíg ezekre a kérdésekre nincs megnyugtató és egyértelmű válasz, addig jogosan merül fel a gyanú, hogy az ellenzéki pártvezetők többsége 2018-ban akarva, vagy akaratlanul, de Orbán Viktor újrázásért dolgozik” – összegezte gondolatait Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke Facebook-oldalán.  

Alig fél év van hátra a választásokig, és nem telik el úgy hét, hogy egy újabb ellenzéki párt, vagy önmagát erre…

Gepostet von Fodor Gábor am Montag, 2. Oktober 2017

Vona Gábor csak az elmaradt vitát sajnálja

„Ma vitára készültem. Botka Lászlóval. Az RTL két hete szervezte. De Botka lemondott. Pont ma… Így nincs kivel” – írta Facebook-oldalán Vona Gábor.

„Botka László lemondásával nyilvánvalóvá vált, hogy az MSZP összeomlott, és a rájuk leadott voksok elveszett szavazatok a kormányváltás szempontjából. Mostantól kezdve Vona Gábor vált Orbán Viktor egyetlen kihívójává, a Jobbik az egyetlen párt, amelyet még nem hálózott be a Fidesz-maffia, és képes a korrupt kormány leváltására” – hepciáskodott a Jobbik a párt Facebook-oldalán.

A DK szerint ez egy sajnálatos zavar

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát.

A DK szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben „ilyen zavar van”. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Hozzátette, hogy Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

Kérdésre válaszolva leszögezte, pártjukat nem fogja befolyásolni, hogy ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje, mert önálló listán indulnak. A Demokratikus Koalíciónak nem lesz miniszterelnök-jelöltje, csak listavezetője Gyurcsány Ferenc személyében – jelentette ki. 

Fidesz: Botka tele volt botrányokkal

Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő – kommentálta a Fidesz-frakció Botka László lemondását az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról.

A kormánypárt az MTI-nek hétfőn küldött közleményében úgy fogalmazott: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a „Bajnai-megszorításokat”, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól – írták.

A Fidesz-frakció szerint „a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”, a baloldalon semmi sem változik.

Munkáspárt: megnyílhat az út Gyurcsány királysága előtt

„Botka ellen az MSZP liberális erői hetek óta folytatják a támadást. Botka eltávolítása megnyithatja az utat az MSZP és a DK együttműködése előtt, netán Gyurcsány királysága előtt. Egy biztos: a dolgozó embernek, a népnek ettől nem lesz jobb. A szocliberális úriközönség keresi saját túlélését” – írta a Munkáspárt Facebook-oldalán.

„Az MSZP vagy elfogadja Gyurcsány királyságát, aminek kicsi az esélye, vagy 2018 után szétesik, és a DK bekebelezi őket. A DK-nak van vezére és pénze, az MSZP-nek nincs egyik se” – értékelt Thürmer Gyula pártja.

Az LMP folytatja a küzdelmet

Az LMP Országos Elnöksége és Frakciója a párt Facebook-oldalán reagált a hétfői történésekre.

„Botka László lemondása nehéz pillanat személyesen neki és pártjának is, amely az MSZP belügye, és ezt az LMP tiszteletben tartja. A Szél Bernadett által vezetett LMP folytatja a küzdelmet az Orbán-kormány ellen, fellép a társadalmi igazságosságért és képviseli azokat, akik a mai napon csalódtak” – írták.

Az Együtt az Új Pólusban hisz

Az Együtt tudomásul veszi Botka László visszalépését. Meggyőződésünk, hogy Orbán legyőzéséhez megújulás és együttműködés kell – olvasható az Együtt honlapján.

Az Együtt továbbra is hisz az Új Pólus listájában és abban, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyes egyéni választókerületben, ahogyan azt az elmúlt hónapokban mindvégig hangoztattuk.

A mai fejlemények tükrében Juhász Péter, az Együtt elnöke újra megerősíti meghívását, szerdán várja az Új Pólus pártjait megbeszélésre, hiszen most még nagyobb felelősségük van abban, hogy 2018-ban közösen leváltsák Orbán Viktort.

MTI, demokrata.hu