Rémhírterjesztés zajlik „Paks süllyedése” körül – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Ahogy a tárca közleményében rámutatnak, a szóban forgó süllyedés nem szokatlan jelenség, hanem ellenőrzött folyamat, ami nem veszélyezteti a biztonságos működést. A minisztériumi tájékoztatásban leírtak hasznos információk lehetnek az atomszakértői babérokra törő szocik számára is, akik maguk is részt vállaltak a pánikkeltésben. 

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Tóth Bertalan, a párt képviselője sajtótájékoztatót hívott össze, ahol hosszasan aggódott a süllyedés miatt, noha maga is elismerte, bővebb információknak nincs a birtokában sem a süllyedés mértékével, sem okával, sem annak hatásával kapcsolatban. Ennek ellenére nem mulasztott el pánikot kelteni:

aggodalomra, súlyos aggodalomra okot adó információhoz jutottunk

– kezdte mondókáját a szoci politikus, aki meglepetésre olyan önkritikus hangot ütött meg, miszerint általában (sic!), amikor megszólal, igyekszik megfelelően tájékozódni és megbízható információkkal a nyilvánosság elé állni – majd az „általában” határozószót gyorsan „mindig”-re javította. 

Tóth Bertalan kiemelte, ő nagyon kíváncsi a süllyedés okára, mértékére és annak hatására is. A képviselő jelezte, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, Seszták Miklós és Süli János miniszterekhez is fordul kérdéseivel. 

Szeretném kideríteni, hogy biztonságban vannak-e a magyar állampolgárok, és a leendő beruházás nem egy Csernobil 2-ről szól-e majd

– riogatott a szoci politikus. Noha rövid sajtótájékoztatóján maga is többször bevallotta, hogy nincs tisztában a süllyedés jelentőségével, a kérdés részleteivel, mégis sikerült arra a következtetésre jutnia, hogy Paks II-t nem szabad megépíteni, fel kell mondani a nemzetközi szerződést is, és a magyar választóknak kell az atomenergia kérdésében véleményt mondania. 


A tárca közleménye

A negyedik blokk mozgása ismert és ellenőrzött folyamat, a biztonságos működést a legkisebb mértékben sem veszélyezteti, felgyorsulásával az atomerőmű bővítése miatt sem kell számolni – hangsúlyozzák a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. 

A magyar kormány olcsó, kiszámítható, biztonságos áramellátáson dolgozik, ennek pedig a paksi atomerőmű bővítése a feltétele, amely az Európai Unió és a hazai hatóságok teljes kontrollja alatt zajlik. Az építmények súlya a talaj összenyomódását okozza, süllyedésük tehát nem szokatlan jelenség, annak mértéke az idővel arányosan csökken – emelik ki. 

A paksi atomerőmű negyedik blokkjának mozgását 130 mérőponton ellenőrzik. Az Országos Atomenergia Hivatal 2017. december 19-én kelt határozatában adott engedélyt a blokk további 20 éves üzemeltetésére. Az engedélyezési eljárás során a szakhatóság megállapította, hogy a biztonságos üzemeltethetőséget korlátozó tényező nem áll fenn. A prognosztizált süllyedésnek nincs olyan hatása, amely veszélyeztetné a blokk nukleáris biztonságát. Megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával – hangsúlyozzák a közleményben.

demokrata.hu