Ellenzéki pártok képviselői mondták el véleményüket a budapesti olimpiával, az olimpiai pályázattal kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlésben. 

Jobbik: a kormány eljátszotta a rendezés lehetőségét

A Jobbik szerint egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát terheli a felelősség, amiért Budapest elvesztette az esélyét a 2024-es olimpia megrendezésére.

Szilágyi György, az ellenzéki párt budapesti elnöke a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az embereknek nem az olimpiából, hanem abból a „nagyképű és arrogáns viselkedésből” van elegük, amelyet „az Orbán-kormánynál tapasztalhatunk”.

Kiemelte, az embereknek elegük van abból a „korrupciós rendszerből is, amit az elmúlt 27 évben a Fidesz és az MSZP közösen alakított ki”. „Az emberek ezért nem hitték el, hogy az olimpiát meg lehetne rendezni korrupciómenetesen” – tette hozzá.

Szilágyi György szerint mindezek miatt egy felelősen gondolkodó kormánynak meg kellene fontolnia a pályázat visszavonását, ügyelve arra is, hogy ne játssza el egy későbbi sikeres pályázat esélyét is.

Tokody Marcell, a Jobbik budapesti képviselője aláhúzta, egyedül pártja mondta azt a kezdetektől, 2015-től, hogy legyen népszavazás az olimpiarendezés kérdésében.

Az MSZP felgyorsítaná a népszavazást

Az MSZP a szavazatok ellenőrzésének felgyorsításával lehetővé tenné, hogy már áprilisban, vagy májusban megtarthassák a budapesti olimpiai jelentkezésről szóló referendumot.  

Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a budapestiek elégedetlenek a kormányzati korrupcióval, továbbá azzal is, ahogyan a kabinet kommunikál velük.

Kiemelte, a fővárosiak jogosan félnek attól, hogy a fideszes elit „négyet ellopna az olimpia öt karikájából”.

A szocialista képviselő kérdésre válaszolva megjegyezte, az olimpiai pályázás elvi támogatását továbbra is fenntartják, ugyanakkor a vizes világbajnokság rendezési költségeinek megnégyszereződése azt vetíti előre számukra, hogy egy budapesti olimpia a jelenlegi körülmények között akár államcsődöt is okozhatna.

Horváth Csaba emellett beszélt arról is, hogy szerintük a főváros idei költségvetési javaslata a városvezetés alkalmatlanságáról árulkodik. A kormány 2010 óta összesen már mintegy 170 milliárd forintot vont el a fővárosi költségvetéséből – mondta, hozzátéve: követelik, hogy a városvezetés biztosítsa a közszolgáltatásban dolgozók bérfejlesztését.

Szaniszló Sándor, az MSZP másik budapesti képviselője elmondta, bűncselekménynek tartanák, ha a közgyűlés 3 milliárd forintért „passzolná tovább fideszes oligarcháknak” a 8 milliárd forintot érő Rácz-fürdőt.

Párbeszéd: a közgyűlés azonnal írja ki a népszavazást

A Párbeszéd szerint a Fővárosi Közgyűlés akkor járna el helyesen, ha azonnal kiírná a népszavazást a budapesti olimpiai pályázatról és nem várná meg a kérdésben gyűjtött aláírások összeszámolását.   

Karácsony Gergely, az ellenzéki párt társelnöke, Zugló polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, minden korábbi megszólalásában úgy foglalt állást, hogy csak a népszavazás adhat választ a pályázat támogatottságára.

Az ellenzéki képviselő szerint emellett a népszavazási vita kényszeríthette volna ki azokat az antikorrupciós garanciákat, amelyekre a kormánypárti politikus korábban ígéretet tettek, de elmaradtak. Éppen ezért mára nincs sehol az a megelőlegezett bizalom, amely a pályázatnak és nem a kormánynak szólt – fejtette ki.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a főváros idei költségvetési javaslatából kiderül, hogy Budapest már nem tud működni a kormány támogatása nélkül. A kormány ezt pedig arra használja fel, hogy „dróton rángassa a budapesti városvezetést” – mondta, hozzátéve, a város adósságállománya néhány éven belül visszaáll a korábbi, mintegy 200 milliárd forintos szintre.

A Párbeszéd társelnöke felfoghatatlannak nevezte, hogy miközben szerinte a kormány milliárdokat költ a budapestiek által nem támogatott beruházásokra, például a vár felújítására és a Városliget átalakítására, addig a városlakók életminőségét javító fejlesztéseket, például a 3-as metró rekonstrukcióját csak hitelből tudja megoldani Budapest.

LMP: a fővárosnak nincs más lehetősége, mint kiírni a népszavazást

Az LMP szerint a fővárosnak nincs más lehetősége a budapesti olimpiai pályázat ügyében, mint kiírni a népszavazást.  

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Fidesznek szakítania kell azzal a gyakorlattal, amellyel az „emberek feje fölött kormányoz” és nem érdekli őket a budapestiek véleménye.

Kiemelte, az LMP továbbra is azon az állásponton van, hogy az ország jelenlegi állapotában nem tartható meg felelősen egy budapesti olimpia. Csárdi Antal emellett megjegyezte, a kormányoldal „rendkívül cinikus módon” az ellenzéket próbálja felelőssé tenni az „olimpiai pályázat összeomlásáért”.

Az LMP politikus szólt arról is, Budapest idei költségvetési javaslata azt mutatja, hogy a főváros teljesen elvesztette gazdasági önállóságát, az állam által korábban átvállalt adóságok pedig néhány éven belül újratermelődnek.

DK: egészségügyre, oktatásra kell költeni a pályázat költségkeretét

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarország és Budapest alkalmatlan egy olimpia megrendezésére, az arra szánt pénzt az egészségügyre és az oktatásra, valamint a gyermekszegénység felszámolására kell költeni.  

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta, a testületnek minél hamarabb ki kellene írnia a népszavazást a kérdésben.

A DK politikusa szólt arról is, hogy Budapest idei költségvetése folytathatja azt a tendenciát, amely szerint tovább csökkenhet a főváros gazdasági önállósága.

A fővárosi közszolgáltató cégek nagy bajban vannak, ami már a szemétszállítást és a közösségi közlekedést is veszélyezteti – fejtette ki, hozzátéve, a „hűtlen kezelést súrolja” a Rácz-fürdő értékesítéséről szóló napirenden lévő javaslat.

MTI, demokrata.hu

Kapcsolódó hírek: 

http://demokrata.hu/hir/belfold/furjes-balazs-osszefogas-nelkul-nincs-esely

http://demokrata.hu/hir/belfold/borkai-zsolt-kerdes-hogy-serules-utan-fel-tudunk-e-allni