Felszólalás helyett kivonult az ellenzék

Képernyőfotó: Demokratikus Koalíció, Facebook

Az Országgyűlés ma megkezdte tavaszi ülésszakát. Az első plenáris ülés az elhunyt képviselők előtti tisztelgés után napirend előtti felszólalásokkal indult. Az ellenzéki pártok sajátos módon szólaltak fel.

Elsőként Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője „Meddig él vissza a hatalom mindannyiunk türelmével?” szólalt volna fel. Amikor Kövér László megadta a szót, a párt frakciója kivonult a teremből.

Megkérdezem a kormányt, kíván-e valaki válaszolni az elhangzottakra?

– kérdezte az Országgyűlés elnöke, amit hangos nevetés fogadott.

Tóth Bertalan „aktuális ügyekről” beszélt volna, ám amikor megkapta a szót, az MSZP frakciója is kivonult, mire Kövér László kijelentette:

Eme sokatmondó, ámde időtakarékos hozzászólás után megyünk ismételten tovább.

Szintén „Aktuális ügyekről” címmel szólalt volna fel Keresztes László Lóránt, de az LMP is elhagyta a termet. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője következett, így a Párbeszéd és a DK nem várta meg, amíg sor kerül az ő kamufelszólalásaikra, még Harrach Péter felszólalása közben kivonultak.


Szivárványkoalíciós sajtótájékoztató

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A drámai kivonulást követően az ellenzéki pártok a folyosón tartottak közös sajtótájékoztatót. Orbán Viktor képtelen volt arra, hogy meghallgassa a felvetéseiket – mondta Varju László.

2019 nem a családok éve, hanem a rabszolgák éve

– vetette fel a párbeszédes Szabó Tímea, aki azt is elmondta, hogy „Orbán Viktor hazudik”.

Gyáva miniszterelnöknek nincs hazája

– kontrázott rá Jakab Péter, a Jobbik újdonsült frakcióvezető-helyettese, majd félmillió Fidesz-szavazó elvesztését vizionálta. A képviselő ebből azt a következtetést vonta le, hogy a kormánynak el kell kezdeni egyeztetnie az ellenzékkel.

Valamennyi ellenzéki párt bejelentette, hogy konvojokban vonulnak az esztergomi Suzuki-gyárhoz, mert rá akarják bírni a gyárvezetést, hogy „ne alkalmazza a rabszolgatörvényt”. Hadházy Ákos megerősítette, hogy indulás előtt a Kunigunda útján (az MTVA székházánál) találkoznak, mert még ott is „sok dolguk” van.

Szél Bernadett szerint „Orbán Viktor nem figyel a magyar emberekre”, ezzel azt hánytorgatta fel, hogy a miniszterelnök Izraelbe utazott kétoldalú tárgyalásokat folytatni.