A Czeglédy-ügyben a Demokratikus Koalíciónak (DK) és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van – mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn újságíróknak, miután találkozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnökével és a megkárosított diákok küldöttségével.

Gulyás Gergely bejelentette: országgyűlési határozati javaslatban kérik a kormányt, hogy teremtse meg a kártalanítás jogi lehetőségét a Czeglédy-ügyben.

Közölte: szeretnék, ha az Országgyűlés feljogosítaná egy határozati javaslattal a kormányt arra, hogy eljárjon a kártalanítás érdekében, és kérik a munkáltatókat is, hogy a jelenléti ívek rendelkezésre bocsátásával segítsenek felmérni, hány diáknak, mennyi kifizetetlen órája van.

Kérdésre válaszolva elmondta: kéthavi, 2017. május-júniusi diákmunkabérről van szó, a becslések szerint mintegy ezer diákmunkás esetében, így a százmillió forintot is meghaladhatja az összes követelés, amelyet a költségvetés általános tartalékából fedezhetnek.

Hangsúlyozta: az ügynek politikai vonatkozása is van, hiszen kiderült, hogy „Gyurcsány Ferenc pénzelte Czeglédy Csabát”, aki az Altus Zrt.-től 80 millió forintos kölcsönt kapott, hogy tevékenységét és „fényűző életmódját” folytathassa. Ennek a felelősségét a DK-nak és az egész magyar baloldalnak értékelnie kell – tette hozzá Gulyás Gergely.

MTI