London, Párizs, Brüsszel, Stockholm, Koppenhága – holnap öt külföldi nagyvárosban is Európa-párti majálist szervez a Momentum – írja büszkén a párt Facebook-oldalán.

A párt lelkesedése ellenére a külföldi programok iránti érdeklődés vasárnap délelőtt még elég harmatosnak mondható a facebookos visszajelzések alapján:

  • Párizs: 16 ember jelezte, hogy ott lesz, 59-en érdeklődnek az esemény iránt
  • Brüsszel: 28 lesz ott, 91 érdeklődő
  • Stockholm: 9 ott lesz, 33 érdeklődő
  • Koppenhága: 14 ott lesz, 56 érdeklődő
  • A londoni program iránt már nagyobb a lelkesedés: 104 ember ott lesz és 398-an érdeklődnek a Momentum rendezvénye iránt.

Lássuk, mit is kínál a Momentum a külföldi városokban május 1-jén.

  • Londoni családi piknik: sütiverseny, arcfestés, sorversenyek, ügyességi játékok és vetélkedők, rövid beszéd. Pontosabb program még nincs. Minek úgy sietni? Van még egy egész nap május 1-ig.
  • Párizsi családi piknik: „Helyszín: Luxembourgi kertek (Pontos helyszín később!)” – végül is ráérnek, Londonban sem kapkodják el a programtervet. Fontos: enni-innivalót és pokrócot mindenki vigyen magának.
  • Brüsszeli családi piknik: arcfestés stb., de lesz EU-s kvízjáték is felnőtteknek. Enni-innivalót és pokrócot mindenki vigyen magának.
  • Stockholmi családi piknik: Itt a legfelkészültebbek a momentumosok, van pontos helyszín és időterv is: „15:00-ra próbáljunk odaérni a Múzeum elé. 16:00-ig van nyitva az étterem, ahol fikázhatunk (kávé + süti) egyet közösen. A Múzeum 17:00-ig van nyitva, utána is beülhetünk még valahová azokkal, akik szeretnének többet megtudni a Momentumról Szilva Attila uppsalai tagunk társaságában.” Nehéz egy ilyen csábító ajánlatnak ellenállni.
  • Koppenhágai családi piknik: „Légyszíves hozzatok magatokkal pokrócokat és enni-inni valót, ezenfelül hangszóró, frizbi, foci, tollaslabda szett, bármi jöhet, amit szeretnétek. Ha van otthon magyar és/vagy EU-zászlótok, akkor ne hagyjátok otthon! A rendezvény után a vállalkozó kedvűekkel továbbmehetünk sörözni valahová.” –végül is mindegy, csak vigyenek valamit a résztvevők.

„Ha jöttök, lesztek, ha hoztok, esztek” – ez is lehetne a mottójuk. A Momentum voltaképpen csak a március 15-i piknikfelhívását folytatja: „Evés-ivás, főleg, ha hoztok is magatokkal” – írták akkor kendőzetlen őszinteséggel. 

Európához tartozunk! – Május 1. 18:00

Szerintünk ezért fontos Európához tartoznunk. Gyere el te is május 1-jén, és hallasd a hangod! Oszd meg a videót, és hívd meg ismerőseid az eseményre: Európához tartozunk!

Gepostet von Momentum Mozgalom am Samstag, 29. April 2017

Persze a Momentum nagy dobása május 1-jén Budapesten lesz, ahol ismét tüntetést szerveznek, amikor is a Szabadság térről vonulnak a Hősök terére, ahol a Momentum vezetői beszédet is mondanak majd.

A Facebook-eseménynél a beszédek címét is közlik:

  • Soproni Tamás: Dühösek vagyunk!
  • Pottyondy Edina: A hazánk Magyarország, az otthonunk Európa
  • Fekete-Győr András: Egy évünk van

A Momentum a nemzeti tartásért aggódik, ami szerintük sosem látott mélységbe zuhant:

„Oroszország közelebb van, mint hinnénk. Orosz mintára a félelem rendszere épül Magyarországon is. Talán a tankokat már elvitték, de visszakúsztak a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül. A kormány szabadságharcosnak nevezi magát. Hazudnak. Hat éve hagyják ugyanis, hogy az oroszok egyre szorosabbra húzzák azt a bizonyos rabláncot. A hat év alatt az elmúlt húsz év gyakorlatára építve pedig soha nem látott mélységekbe taszították nemzeti tartásunkat” – írja a Momentum.

Holnap kiderül, hányan választják a Momentum rendezvényeit. Nehéz lehet a döntés ellenzéki oldalon, hiszen az MSZP, DK, LMP, P(árbeszéd), Együtt a Városligetben lesz majd a maga rendezvényén. Az LMP most is a népszavazással lesz elfoglalva, ennek keretein belül ligeteznek és atomszakértősködnek. Az MSZP és a DK koncertekkel, színes programokkal csalogatja a majálisozni vágyókat, a Párbeszéd (végső elkeseredésében?) már ingyen sörrel és virslivel próbálja csábítgatni az embereket, hátha így érdekelnek majd valakit. Fodor Gáborék liberálisai pedig a város több pontján bukkannak majd fel nap közben, hogy emlékeztessenek, Magyarország 13 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz.

„De ha megint másodmagammal bóklászom a turisták ês rendörök társaságában lesz tockos az biszti!!!” – írta a Momentum budapesti tüntetésének Facebook-eseményéhez egy szenvedélyes szimpatizáns. Idén is érdekes május1-je elé nézünk.

-EN-