Az ENSZ tagállamai függetlenek, de nem függetlenek az igazságtól, ahogy az ENSZ tisztségviselői sem, akiknek függeniük kell a tagállamoktól és azok lakosságától – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és Külügyminiszter szerdán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Egyes tisztségviselők nemrég képtelenségeket állítottak Magyarországról, és ezek nem voltak mások, mint hazugságok. Úgy tesznek, mintha a magyarok nem tudnának a saját jövőjükről dönteni” – mondta az M1 aktuális csatorna által közvetített felszólalásában.

„Úgy gondolják, hogy Magyarországot valamiféle felügyelet alá kellene helyezni, vagyis a magyar népet saját magától kellene megvédeni. Magyarországnak vannak tapasztalatai arról, hogy milyen, amikor a saját népe ellen helyezik valamiféle protektorátus alá” – jelentette ki a miniszter.

A miniszter úgy vélekedett, hogy e tisztségviselők bizonyos jelentésekre hivatkoznak és úgy tesznek, mintha ezek a vélemények a magyar civil társadalom véleményét jelentenék. Szijjártó Péter szerint „valójában olyan NGO-k (civil szervezetek) véleménye, amelyek politikai szereplők, és a legutóbbi választásokon meg szerették volna dönteni a magyar kormányt és a magyar kormány ellen működnek”.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 60 ezer civil szervezet van. Megjegyezte, hogy ezekben a dokumentumokban kevesebb mint egy tucat NGO véleménye tükröződik, és mindig ugyanazok, az összes többi nem jelenik meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden magyar állampolgárnak joga van, hogy adója egy százalékát felajánlja valamiféle civil szervezetnek. A Magyar Helsinki Bizottságnak 769, az Amnesty Internationalnek 261 állampolgár ajánlotta fel az adója egy százalékát, amiből szerinte nyilvánvalóan nem működhetnek. A politikus botránynak nevezte, hogy ezekben a dokumentumokban azt állítják, hogy e szervezetek képviselik a magyarok véleményét. „Ez nem igaz. A magyarok véleményét mi képviseljük, hiszen mi nyertük a választásokat. A jelenlegi magyar kormánypártok harmadszor nyertek kétharmados többséggel. A kormánypártok 330 ezerrel több szavazatot kaptak, mint az összes többi párt együtt” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter kérdésnek nevezte, hogy az ENSZ-nek ezek a képviselői miért nem veszik figyelembe „a magyarok valós véleményét, miért nem képviselik a magyarok emberi jogait, hiszen a magyaroknak megvan a joguk, hogy biztonságban éljenek a saját országukban, és hogy döntést hozzanak arról, hogy kivel szeretnének együtt élni. És joguk van ahhoz, hogy megőrizzék a tradícióinkat, az örökségünket” – tette hozzá. 

„Ezek az ENSZ-tisztségviselők ezekkel a jogokkal nem törődnek. Egyértelmű, hogy előítéletesek, méghozzá a bevándorlás pártiak oldalán. Nem fogunk egyetlen illegális bevándorlót sem beengedni Magyarországra, megvédjük az országunkat. Ezek a tisztségviselők lehetetlen dolgokat próbálnak ránk erőszakolni. Azt állítják, hogy a bevándorlás alapvető emberi jog, azonban senkinek sincs joga arra, hogy kiválassza, melyik országban szeretne élni, arra, hogy illegálisan átlépjen egy határt. Erre semmilyen nemzetközi egyezmény nem jogosítja fel” – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter hozzátette: azt kérik, hogy ezek az ENSZ-tisztségviselők „hagyjanak fel a hazugságok terjesztésével Magyarországgal szemben, és a kettős mérce alkalmazásával. Vegyék figyelembe a magyarok emberi jogát arra, hogy békés, nyugodt életet éljenek otthon” – mondta.

A külügyminiszter leszögezte: a magyar kormány mindig aszerint a felhatalmazás szerint fog eljárni, amelyet immár harmadszor kaptak meg kétharmados többséggel a választóktól.

„A magyarok országa boldog, és büszke az ezeréves történelmére, a keresztény kultúrájára és hagyományaira. Azt kérem – fordult a tanácshoz -, hogy az ENSZ képviselői ne gondolják úgy, hogy ők függetlenek az igazságtól. Meg kell tiltani, hogy az ENSZ képviselői egy-egy tagállamról hazugságokat terjesszenek” – fejezte be felszólalását Szijjártó Péter.