Bizalomvesztés miatt kizárták Dúró Dórát a Jobbik országgyűlési frakciójából – jelentette be Mirkóczki Ádám szóvivő a párt frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten kedden.

Mirkóczki Ádám közölte: a frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással és érvénytelen szavazattal döntött így.

Nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttek így. Azzal ugyanis, hogy Dúró Dóra csatlakozott a Toroczkai László által alapított „platformhoz”, legitimálta azt, amit bomlasztásnak tartanak – tette hozzá.

A Jobbik szóvivője közölte, hogy Toroczkai László tevékenysége számos etikai vétséget vet fel.

Kérdésre válaszolva Mirkóczki Ádám azt mondta, a bizalmi válság 2016-ban kezdődött, amikor Dúró Dóra férjét, Novák Előd akkori országgyűlési képviselőt kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából.

A mostani lépést Gyöngyösi Márton frakcióvezető kezdeményezte – jelezte.

Mirkóczki Ádám kitért arra: jogilag a pártnak nincs lehetősége a mandátumot visszavenni, de a Jobbik képviselői esküt tettek arra, hogy ha az elnökség kétharmaddal úgy dönt, egy képviselő nem alkalmas a mandátumra, akkor azt visszaadja.

Utalt arra, hogy szerdán tart ülést a Jobbik országos elnöksége. Dúró Dóra az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, a frakció később dönt arról, ki tölti majd be ezt a pozíciót.

Közölte azt is, nem gondolja, hogy a jövőben újabb képviselőket zárnának ki a frakcióból.

Facebook-oldalán már reagált Toroczkai László is, aki úgy látja, most már előre kell tekinteni. 

Kedd késő este Dúró Dóra és Novák Előd is közzétette gondolatait a kizárással kapcsolatban: Dúró Dóra megdöbbent, Novák Előd kifakadt.