Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője felháborodottan osztotta meg a hírt Facebook-oldalán, hogy megújul az 1000 forintos bankjegy.

„Az új, Matolcsyék-féle, »megújított« ezresen Mátyás király nem hasonlít kicsit (nagyon) Orbán Viktorra? #megállazész” – írta Facebook-oldalán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma jelentette be, hogy megújítja az 1000 forintos bankjegyeket. Elmondták azt is – ami nyilván elkerülte Tordai Bence figyelmét –, hogy az új ezresek megőrzik a régi ezerforintosok kék színét és nem változtatják meg az illusztrációkat sem, így Mátyás király és a visegrádi Hercules-kút is ugyanúgy szerepelnek az új bankjegyeken.

Ha összevetjük az MNB honlapján bemutatott új 1000 forintos bankjegyet (képünkön alul látható) a most forgalomban lévővel (felül), láthatjuk, tényleg nincs Mátyás király orcáját érintő változás.

Az 1000 forintos bankók először hologram nélkül kerültek forgalomba még 1998-ban. Az MNB 2006-ban adta ki a ma ismert ezres bankjegyeket vörösréz színű hologrammal, majd 2009-ben a hologramcsík színét ezüstre cserélték.

Az 1998-ban kibocsátott bankjegy Vagyóczky Károly grafikus munkája, aki honlapján leírja, a tervezés mintegy kilenc esztendőn át tartott: „1993-ban kaptam a Magyar Nemzeti Banktól a megbízást és felkérést a teljes magyar bankjegysor művész megtervezésére és az ezzel kapcsolatos kivitelezési feladatokra. A teljes bankjegysor megvalósítása, az előkészítés, kísérletező munkálatokkal együtt mintegy 9 évet vett igénybe.”

Tordai Bencének 19 éven át nem tűnt fel a fene nagy hasonlóság Mátyás király és Orbán Viktor között – és ma, nagyszabásúnak induló felismerése pillanatában is sikerült árnyékra vetődnie. 

-EN-