Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, szerk

Azonnali hatállyal lemond országgyűlési jegyzői és a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről Szávay István; a politikus ezt csütörtökön jelentette be Facebook-oldalán.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, szerk

Közlése szerint minderről már tájékoztatta Gyöngyösi Márton frakcióvezetőt, aki döntését elfogadta.

„Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van” – írta. 

Szerinte ez egy „következmények nélküli ország”, de ő nem akar „következmények nélküli ember” lenni, a Jobbik pedig nem lehet következmények nélküli párt. Szávay István hangsúlyozta: az Országgyűlésben továbbra is egy olyan Magyarországért fog dolgozni, „ahol mindenki, aki a nemzet bizalmából bármilyen tisztséget betölthet, szavaiért és tetteiért vállalja a felelősséget”.

Arra, hogy a párt Nemzetpolitikai Kabinetjének, illetve zuglói alapszervezetének éléről is távozik-e, nem tért ki.

Amint megírtuk, a Hír TV szerdán adott hírt arról, hogy Szávay István a Jobbik májusi tisztújító kongresszusán párttársaival beszélgetve azt állította: az előző nap „leütött” és „büdös zsidónak” nevezett egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy náci bűz van. A politikus megerősítette a szerinte „jól megvágott” hangfelvétel valódiságát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a beszélgetés során később világossá tette, csak viccelt.

Nem ő az egyetlen távozó a Jobbik környékén. Csütörtökön rövid bejegyzésben búcsúzott el az olvasóktól Magvasi Adrián, az Alfahír főszerkesztője. Magvasi négy éve irányította a párt első számú szócsövét, sőt, az előkelő 28. helyen szerepelt a Jobbik listáján a tavaszi választásokon. Ugyanakkor köztudott az is, hogy több mint egy évtizede jó barátságban van a Mi Hazánk Mozgalom elnökével, Toroczkai Lászlóval.