SPUTNIK INTERNATIONAL

Fotó: MTI, archív/demokrata.hu montázs

A fenti címmel számol be ma az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja arról, hogy Mike Lee utahi, Jim Inhofe oklahomai, Thom Thillis észak-karolinai, Ted Cruz texasi, David Perdue georgiai és Bill Cassidy louisianai szenátor azt állítja, a külügyminisztérium dollárjait George Soros milliárdos által finanszírozott szervezetekhez csatornázták.
Az ugyanezen témában készített jelentésében a Fox News még hozzáteszi, az említett szenátorok felszólították Rex Tillerson külügyminisztert, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A Forbes Soros nettó vagyonát 20 milliárdra becsüli, amely értelmében a világon ő a 22-ik leggazdagabb ember. Soros Nyílt Társadalom Alapítványának 37 országában van hivatala, és 11 milliárdot költött világszerte különféle projektekre, amióta azt 1993-ben létrehozta, mint kitűnik 2015-ös költségvetési beadványából.

Tekintettel a Nyílt Társadalom Alapítvány működésének méretére, nem igazán túlzottan nehéz kapcsolódási pontokat felfedezni. A szervezet egyedül 2014-ben a 43,8 millió dollárt költött médiával kapcsolatos ügyekre, közölték az alapítványnál 2015-ben.

Az amerikai kormányzat megkísérelhette, hogy szuverén külföldi kormányokat befolyásoljon úgy, hogy pénzt utalt át „szélsőséges és olykor erőszakot alkalmazó politikai aktivisták számára”, derült ki a Washington Free Beacon hírportál által megszervezett levél másolatából.

Az elmúlt hónapokban külföldi méltóságok – beleértve megválasztott vezetőket – aggodalmukat fejezték ki azon „lehangoló hírek” fölött, hogy az Egyesült Államok be akar avatkozni más nemzetek politikai ügyeibe, mondta Mike Lee szenátor. „Ez magában foglalja az arról szóló jelentéseket, hogy diplomaták politikai kedvenceikkel játszanak; az USAID (US Agency for International Development, azaz az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, mely rövidítésben az „AID” segítséget jelent) pénzzel támogat szélsőséges és olykor politikai aktivistákat, az amerikai kormány pedig marginalizálni akarja a vezető pozíciókban lévő mérsékelteket és a konzervatívokat.”

Macedóniában az USA a médián és ottani nagykövetségén keresztül kívánt befolyást gyakorolni. Az elmúlt években olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint az USA szkopjei nagykövetsége aktívan beavatkozott a pártpolitikába. Az Obama-kormány pedig a baloldali politikai csoportokat részesítette támogatásában a többiekkel szemben.

Albán vezetők elmondták amerikai tisztségviselőknek, hogy Soros „mély zsebéből” finanszírozott csoportok „bizonyos politikai eredmények” megvalósulását akarták.

A szenátorok véleménye szerint az amerikai adófizetők pénzének ilyetén felhasználása aláássa az Egyesült Államok azon kezdeményezését, hogy „jótékony nemzetközi kapcsolatokat” építsen ki és felszólítottak arra, hogy ezeket a műveleteket azonnal fejezzék be.

Lovas István