Stefan Löfven újonnan megválasztott svéd miniszterelnök hétfőn bemutatta új kormányának tagjait, akik közül mindössze hat új tárcavezető van. Löfven 21 tagú kormányából 17-en szociáldemokraták, négyen a svéd zöldek politikusai.

Fotó: MTI/EPA/Jessica Gow

A tavaly szeptemberi választások óta húzódó politikai patthelyzetet feloldó koalíciós megállapodást ismertetve Löfven kiemelte, hogy Svédország nem nyújt be csatlakozási kérelmet a NATO-hoz.

Mint mondta, Svédország meg kívánja őrizni a transzatlanti  együttműködést, továbbá  fejleszteni  kívánja a  védelmi kooperációt, különösen Finnországgal.  

Löfven vezette az előző kormányt is, először 2014-ben került a miniszterelnöki posztra. A kulcsfontosságú tárcák élén maradt a korábbi miniszterek közül Margot Wallström külügyminiszter, Peter Hultqvist védelmi miniszter valamint Magdalena Andersson pénzügyminisztert.

Isabella Lövin, a svéd zöldek társelnöke szintén megtartotta miniszterelnök-helyettesi posztját Löfven új kormányában.

A jobbközép Liberálisok és a Centrum Párt múlt héten megegyezett a Löfven vezette szociáldemokrata-zöld koalícióval, hogy támogatják a kisebbségi piros-zöld szövetséget a parlamenti szavazáskor a kormányalakítás érdekében. Löfven „történelminek” nevezte az így létrejött megállapodást, amely a kormány parlamenti bázisát középre tolta, s így a szociáldemokraták többé nincsenek ráutalva a szocialista Baloldali Párt támogatására.

A jobbközép és a balközép blokkból a pártok részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólásuk legyen az ország vezetésébe.

„Ez egy új korszak, amely kihívással teli és kulcsfontosságú korszak. Történelmi a ma kezdődő parlamenti együttműködés” – jelentette ki Löfven.

Parlamenti beszédében a kormányfő kiemelte: „A jobboldali szélsőségesek és mozgalmaik  erősödnek  Európa-szerte”. „Számos országbam  kormányra is kerültek az antidemokratikus programmal rendelkező csoportok. De Svédországban … mi más utat választottunk” – szögezte le Löfven.

A kormányfő kiemelte: a munkahelyteremtésre, a  klímaváltozás elleni küzdelemre, a jóléti államra és biztonságra fog összpontosítani az új kabinet.

A belügyi tárca élén álló Mikael Damberg hangsúlyozta, hogy a kormány szembeszáll a szervezett bűnözéssel és fellép a nagyvárosok közbiztonságát veszélyeztető, egymással rivalizáló bandákkal szemben is. 

Az új miniszterek  között van Asa Lindhagen esélyegyenlőségi miniszter (Zöldek). Emellett a szociáldemokrata Hans Dahlgren veszi át az EU-ügyeket Ann Lindétől, aki a jövőben a kereskedelmi és északi kapcsolatok minisztereként folytatja tevékenységét a kormányban. Matilda Ernkrans a felsőoktatási és kutatási, Jennie Nilsson a mezőgazdasági, Anders Ygeman pedig az energiaügyi tárcát vezeti a jövőben.