Egyre többen látják, hogy a baloldali politika zsákutcába torkollik. A tömeges illegális bevándorlás világos példa erre. Az emberek egyre inkább elfordulnak a baloldali pártoktól – mondta a Demokratának Heinz-Christian Strache, Ausztria alkancellárja, akivel az elmúlt tíz hónap kormányzati tapasztalatairól beszélgettünk.

– Kerek egy év telt el a 2017-es ausztriai parlamenti választások óta, és tíz hónapja új kormánya van Ausztriának. Mit tart a legfontosabb eredménynek az előző kormány politikájához képest?

– Ebben a tíz hónapban többet értünk el, mint az előző kormányok az elmúlt tíz évben. Beváltjuk az ígéreteinket, korrektségre, méltányosságra törekszünk, és megállítottuk a menedékjog köpönyegébe bújtatott ellenőrizetlen bevándorlást. Okos reformokkal és takarékoskodással elértük, hogy több pénz maradjon az embereknél. Ez a Szabadságpárt szociális és igazságos politikája, ami mellett kiállunk. Mi, szabadságpártiak vagyunk a megújulás ereje.

– Az imént említette, hogy az FPÖ Ausztria legerősebb pártja lehet. Hol áll most a közvélemény-kutatások szerint?

– Stabilan tartjuk a tavalyi választásokon elért eredményt. Mindazonáltal én a magam részéről nem sokat adok a közvélemény-kutatásokra. Egyedül a választás napján elért eredmény számít. A következő parlamenti választásokig, 2022-ig még bőven van idő. A parlamenti választások óta megtartott tartományi választások sorra azt mutatják, hogy a tavalyi eredményünkhöz képest is sokat erősödtünk.

– Milyen a kormányzati együttműködés koalíciós partnerükkel, az Osztrák Néppárttal?

– Nagyon pozitív. Az együttműködésünk kölcsönös tiszteleten alapul, az a szándék vezérel minket, hogy értékes reformokat hajtsunk végre, miközben a korábbi kormányokat a permanens vita, veszekedés jellemezte.

– Ön szerint melyek azok az elemek, amelyek egybeesnek a Fidesz, illetve a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor politikájával?

– Biztos, hogy van egybeesés, elsősorban a bevándorlás és a biztonság területén. Hoztunk például egy új, szigorúbb idegenjogi törvényt, amelyben szerepel az illegálisan itt tartózkodó, bűnöző külföldiek kitoloncolása. A kiutasítások számát illetően az elmúlt nyolc hónap alatt negyvenszázalékos növekedést értünk el. Garantáljuk a hatékony határőrizetet: létrehoztuk a Puma névre keresztelt új határőrizeti egységet az illegális bevándorlás megállítására.

– Magyarország a családpolitikát részesíti előnyben az illegális bevándorlás helyett. Mi erről a véleménye?

– Az illegális bevándorlás semmi esetre sem lehet megoldás. Ezért határozott hangsúlyt fektetünk mi is a családpolitikára. A családi adócsökkentés a gyermekek után járó bónusszal a családoknak éves szinten gyermekenként 250 és 1500 euró közötti pluszt jelent. Több mint 1,6 millió gyermek családja profitál ebből.

– Beszédében kitért a szociáldemokrácia válságára, ami egész Európában érzékelhető. A konzervatív értékek mindinkább előtérbe kerülnek. Ön szerint mi az oka ennek a folyamatnak?

– Egyre többen látják, hogy az eddigi politikai gyakorlat zsákutcába torkollik. A tömeges illegális bevándorlás világos példa erre. Az emberek egyre inkább elfordulnak a baloldali pártoktól és a baloldali politikától.

– Ez jó hír, mivel jövő májusban EP-választások lesznek. Hozhat ez az összeurópai választás áttörést? Ön mire számít?

– Azt gondolom, az FPÖ jól szerepel majd ezen a választáson. Ha pedig Európa patrióta pártjai megerősödnek, az mindenképp nagy hatású jelzés lesz, ami pozitív változást hozhat.

Beszámoló az FPÖ családi fesztiváljáról