Szinte páratlan szenvedélyek csapnak a magasba a brit sajtóban azután, hogy a Daily Telegraph George Soros, aki „megtörte a Bank of Englandet”, titkos összeesküvést támogat a Brexit megakadályozására címmel a múlt héten leleplezte a globális spekulánst.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Mint már korábban írtuk, mind Soros Brexit-ellenes támogatása, mind pedig a címben szereplő „titkos összeesküvés” kifejezés a Soros-barát brit és világsajtó témája. Mely „titkos összeesküvés” kifejezést az MTI a mai napig nem írta le, noha a világszerte erről kibontakozó vita anélkül értelmezhetetlen.

Nick Cohen, a Guardian brit lap Magyarországot korábban már többször a legképtelenebb vádakkal támadó publicistája George Sorost veszi védelmébe A brexitesek most Orbán Magyarországának mérgező összeesküvéseivel masíroznak címmel írt cikkében.

Cohen azt írja, ma már nem a szabad piac és a szabad társadalmak iránti aggodalom az érdekes. A brit konzervatív sajtó és a Tory parlamenti párt „elemei” „Putyin Oroszországának és Orbán Magyarországának összeesküvés-elméleteit visszhangozzák”. Hozzáteszi, Nagy-Britanniában, ahogyan a régi szovjet birodalom korrupt országaiban, George Soros zsidó pénzembernek tulajdonítanak természetfölötti hatalmat kormányok megbuktatására és a keresztény Európa muzulmán menekültekkel történő elárasztására. A szerző az „őfelsége kormányában” folyó brexites eljárást „egy elmegyógyintézetben történő késes harcként” jellemzi.

Ezután jön sok szöveg e brexites folyamatról, majd a szerző rátér a vitát kiváltó Daily Telegraph (tényfeltáró) cikkére, amely a Daily Maillel és a Sun napilapokkal együtt ledönti a régi korlátokat, és Sorost egy idős politikai adakozóból zsidó összeesküvővé alakítja, akinek természetfölötti hatalma van, hogy kormányokat döntsön meg és népszavazások eredményeit változtassa meg. Hozzáteszi azt a véleményét, hogy a Brexit-kampány mindig is összeesküvés-elméleten alapult és lényegében minden összeesküvés a zsidókhoz jut. A vészjósló helyzet az, hogyha a brit konzervatívok körbenéznek a világon, azt látják, hogy ez a taktika diadalmas győzelmet arat Orbán Magyarországán. Orbán, aki átszabta a választási rendszert, leigázta a szabad sajtót és korrumpálta az üzleti életet, most médiahatalmával akarja meggyőzni a magyarokat, hogy Soros át akarja venni az országot, mert menekülteket támogat.

Cohen tébolydába illő, undorító módon uszító cikkével áll szemben Frank Füredi professzor (Kent Egyetem) cikke a leleplezést hozó Daily Telegraphból. Ő hűvös tárgyilagossággal írja, hogy egyáltalában nem lepte meg, hogy Soros 400 ezer fontot (azóta kiderült: majdnem egymilliót) adott a Brexit ellen kampányolóknak, elsősorban pedig a Best for Britain („Legjobb Nagy-Britanniának”) csoportnak.

Soros hiszi, hogy ha az emberek helytelenül szavaztak, akkor joga van az általuk meghozott döntések átszabására. Szerinte a Brexit nagy hiba volt, amit meg kell reparálni, mégpedig olyan jól finanszírozott propagandakampánnyal, mint amelyet a Best for Britain folytat.

„Soros nem hisz a határok legitimitásában, sem a nemzetállamok választóinak hatáskörében”. Így feljogosítva érzi magát, hogy maga irányítsa a világ minden társadalmának sorsát. Ma Nagy-Britanniáét, holnap talán Olaszországét és Magyarországét.

Sorossal az alapvető hiba a moralitása. Az, amikor egyetlen ember arra használja fel vagyonát, hogy megváltoztassa a választókat alkotó milliók akaratát, annál is rosszabb, mint amikor egy oligarcha képes jelentős befolyást gyakorolni egy olyan társadalom jövőjére, amelynek nem része.

A professzor ezután leírja, milyen emlékei vannak egy olyan alapítványi összejövetelről, ahová meghívták előadást tartani. Ez Budapesten volt, 2013 májusában. Számos Soros-féle NGO-aktivista volt jelen az azt követő, egy elegáns szálloda éttermében megrendezett vacsorán is. Ott ezek az aktivisták dicsekedtek azzal, hogy milyen sikeresen avatkoztak be Egyiptom, Ukrajna, Líbia és más országok belpolitikájába. Amikor elmondta ezzel kapcsolatos kritikus véleményét, nekirontottak.

Ekkor tanulta meg, hogy Soros bírálhatatlan. És ekkor kerül elő, mint a Soros–Brexit-ügynél is, az antiszemitizmus. Márpedig, írja Frank Füredi, az antiszemitizmus elleni ilyen harc öngól.

Majd azzal zárja sorait, hogy holokauszt-túlélő szülők gyermekeként kijelenti, visszataszítónak találja, hogy Soros bírálóit zsidóellenességgel vádolják.

Lovas István