A nagy vitákat kiváltó dosszié, amely pikáns vádakat tartalmaz Trump elnök ellen – mint például azt, hogy kampánya együttműködött Oroszországgal – nem születhetett volna meg anélkül, hogy a Clinton-kampány és a Demokrata Párt országos választmánya (Democratic National Committee, DNC) pénzt juttatott volna a Fusion GPS nevű cégnek – állítja az amerikai Fox News hírcsatorna.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Ahogy arról tegnap a Reuters hírügynökség információja alapján beszámoltunk, az amerikai Képviselőház demokrata párti tagjai nem hajlandók támogatni azt a republikánus kezdeményezést, amelynek célja lenne kideríteni, ki fizette azt a céget, amely aztán azt állította, Donald Trump kampánya összedolgozott Oroszországgal. Ez a cég nem más, mint a Fusion GPS, amely Christopher Steele korábbi brit titkosszolgálati ügynököt bízta meg azzal a feladattal, hogy Donald Trumpról adatokat gyűjtsön. Steele-nek ráadásul mind az amerikai titkosszolgálathoz, mind az FBI-hoz van kötődése.

A Fusion GPS-t pedig nem más szerződtette, mint Marc E. Elias ügyvéd, aki a DNC-t és a Clinton-kampányt is képviselte – írja a Fox News cikke a The Washington Post tegnap nyilvánosságra hozott információira hivatkozva.
Mielőtt 2016 áprilisában – nagyjából fél évvel az elnökválasztás előtt – Elias és ügyvédi irodája megbízást adott volna a Fusion GPS-nek, a cég politikai kutatásait az előválasztási küzdelem alatt egy meg nem nevezett republikánus pénzelte, ám végül azt a Clinton-kampány és a DNC átvette és egészen 2016 októberéig, néhány nappal Trump választási győzelméig finanszírozta.

Steele következtéteseit és egyéb kutatásait ekkor a Fusion GPS-en keresztül a DNC-hez juttatták, állítja a The Washington Post. Egyelőre nem egyértelmű, milyen és mennyi információt juttattak el a Clinton-kampányhoz és a DNC-hez, mint ahogy az sem, ezeken a szervezeteken belül kiknek volt tudomásuk Steele és a Fusion GPS tevékenységéről.

A Post szerint Trump elnökválasztási győzelme után az FBI azért fizette volna Stelle-t, hogy az további információkat gyűjtsön Trump és Oroszország kapcsolatáról, ezt a megállapodást azonban később felbontották, hiszen újságíróknak sikerült Steele-t azonosítaniuk és személyazonosságát nyilvánosságra hozták.

Marc E. Elias ügyvéd cége, a Perkins Coie 2015 júniusa és 2016 decembere között a Clinton-kampánytól 5,6 millió dollár ügyvédi tiszteletdíjat kapott. A DNC mindezen felül 3,6 millió dollárt fizetett ki az irodának 2015 novemberétől kezdve.

“Tom Pereznek és a DNC új vezetésének nem volt köze semmiféle, a Fusion GPS-szel kapcsolatos döntéshozatalhoz, és arról sem volt tudomásuk, hogy a Perkins Coie együttműködött a szervezettel” – állította a DNC jelenlegi kommunilációs igazgatója, Xochitl Hinojosa. – “De beszéljünk világosan: komoly szövetségi nyomozás folyik a Trump-kampány és Oroszország közötti kapcsolat felderítésére, és az amerikaiaknak joguk van tudni, mi történt”.

A dosszié először januárban a BuzzFeed című internetes szórakoztatóportálon jelent meg.

(demokrata.hu)