Egy évvel ezelőtt országgyűlési választások voltak Ausztriában. Karácsony előtt megalakult az új kormány, ebben komoly szerephez jutott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely most először vont mérleget. Az FPÖ családi fesztivált tartott a Práterben, amelyen a Demokrata is részt vett.

Hamisítatlan Oktoberfest-hangulat a bécsi Práterben: pörög az óriáskerék, túlcsordul a hab a literes söröskorsók falán, ínycsiklandó illatok úsznak a levegőben. Színes forgatag mindenfelé, osztrák népviseletbe öltözött hölgyek és urak, keringőző párok, fogócskázó gyerekek. Színes lufik, sramlizene, gyönyörű napsütés. Minden adott, ami ehhez a hagyományos októberi ünnephez kell.

A híres bécsi Práter egyik nagy rendezvényközpontja adott otthont annak a családi fesztiválnak, amelyet az FPÖ rendezett, és amire a Demokrata is meghívót kapott. Az ünnep apropója, hogy az egy évvel ezelőtti országgyűlési választásokat követő koalíciós tárgyalásokon az Osztrák Szabadságpárt megkerülhetetlen és meghatározó kormányzati tényezővé vált.

Heinz-Christian Strache a feleségével

A decemberben megalakult új kormányban a legfontosabb tárcákat az FPÖ kapta. Heinz-Christian Strache alkancellár mellett öt miniszter és egy államtitkár került ki a Szabadságpárt soraiból. Öt kulcsfontosságú tárca: a belügy, a külügy, a honvédelem, a népjólét és az infrastruktúra-fejlesztés mellett a pénzügyminisztérium államtitkára is szabadságpárti.

A párt és az alkancellár, HC Strache népszerűsége töretlen, az elmúlt kilenc kormányzással eltöltött hónap pedig már a mindennapokban is érzékelhető változásokat hozott…

– …mindenekelőtt a családpolitikában – mondta a Demokratának Nicole Gloser.

Nicole Gloser ötgyermekes családanya

A bécsi hölgy öt gyermek édesanyja, akik közül hárman itt vannak. A két nagyobbik az édesapjukkal rokonlátogatásra utazott.

– Igazoltan vannak távol – nevet Nicole.

Hozzáteszi, hogy neki viszont itt a helye. Nemcsak azért, mert FPÖ-tag, hanem azért is, hogy jelenlétével támogassa az FPÖ családpolitikáját, amit hosszú idő után végre a terhek mérséklése, az adócsökkentés jellemez.

– Érzékelhetően több pénzünk marad, többet tudunk a gyerekekre költeni – mondja Nicole, aki szerint egy nagycsaládnak minden cent számít. Szerinte Orbán Viktor családpolitikája a követendő példa, amelyet most az új osztrák kormány is elkezdett megvalósítani.

Nicole szerint a másik a biztonság, amivel itt Bécsben az új kormány minden eddigi erőfeszítése ellenére sem igazán elégedett.

– Ma is összeszorult a torkom, amikor idejöttünk. Idén márciusban két késes támadás is történt itt a közelben, a Práternél. Bécs nagymértékben kriminalizálódott, a bevándorlók szinte elárasztották. Nagyon féltem a gyerekeket. Gyakran előfordul, hogy a muszlim bevándorlók zaklatják őket.

Gloserék a szabadságukat rendszeresen Budapesten töltik, és ebben nem csak a közelség, illetve a kedvező árak játszanak szerepet: a fő szempont a biztonság, ami Budapestet még vonzóbbá teszi Nicole Gloser szerint.

Roland Esterer és családja

Roland Esterer is elhozta egyéves kisfiát, aki az asztalon kúszik-mászik. Amikor a kis felfedező épp a söröskorsót kezdi tanulmányozni, édesapja szelíden ölbe veszi.

– Az FPÖ politikájának egyik legfontosabb érdeme, hogy megállította az ország eladósodását – mondja a salzburgi fiatalember, aki ugyancsak FPÖ-tag. – Zéró deficit – teszi hozzá. – Először ki kell kecmeregni az adósságból, amit az előző kormány ránk hagyott.

Közben egyre többen érkeznek, üdvözlik egymást a Szabadságpárt tagjai és szimpatizánsai. Horst Kainz Groß-Enzersdorfból érkezett, ami már szinte Bécs: az osztrák főváros Essling kerületével határos, de önálló település. Horst Kainz az FPÖ helyi pártszervezetének tagja. Az új kormány szerinte nagyon sikeres, a koalíciós partnerek kölcsönösen tiszteletben tartják egymást, talán azért is, mert egymásra vannak utalva. Hosszú idő óta nemcsak üres ígéretek, hanem valóságos kormányzás jellemzi az új kormányt, amiért az Osztrák Néppárt (ÖVP) is sokat tett: annyit mindenképp köszönni lehet neki, hogy a Szabadságpártot szalonképessé tette – véli Horst Kainz. Szerinte Magyarországot nem elítélni, hanem kitüntetni kellene, ugyanis éppen azt teszi, ami valamennyi tagállam kötelessége lenne: megvédi a saját és Európa külső határait.
Folyamatosan érkeznek a kormánytagok, végül Heinz-Christian Strache és felesége is megérkezik. A rajongói kis híján szétszedik az alkancellárt, aki állja a sarat: mindenkinek jut egy mosoly, egy kézfogás.

A színpadon Dominik Nepp, Bécs alpolgármestere beszél.

– Bécs egyelőre ellenzékben van, a város még mindig vörös és zöld. De Ausztriának végre olyan kormánya van, amelyik betartja az ígéreteit, és nem terheket ró az emberekre, hanem épp ellenkezőleg: tehermentesíti a családokat.

Johann Gudenus, aki a koalíciós tárgyalások során Strachét váltotta a frakcióvezetői székben, a biztonságot emeli ki. Gudenus szerint még több rendőrre és még szigorúbb határellenőrzésre van szükség, erre a belügyminiszter személye a garancia. Dr. Walter Rosenkranz, az FPÖ parlamenti ügyvivője pedig arról beszél, hogy az osztrákoknak Ausztria az első, és ebből az alapállásból kell megítélni az FPÖ eddigi kormányzati teljesítményét.

A kormánytagok közül felszólalt Beate Hartinger-Klein népjóléti miniszter, aki az egészségügyért, a fogyasztóvédelemért, a munkaügyért és a népjólétért felel. Beszédében a betegbiztosítás reformját ígéri, illetve a baleseti intézetek

megmentését.

A miniszterek közül vitán felül a legnépszerűbb a belügyminiszter: hatalmas tapsvihar fogadta Herbert Kickl belügyminisztert, akinek a nevéhez számos intézkedés kötődik. Ilyen a menedékjog szigorítása, a visszaélés valamennyi formájának büntetése, a politikai iszlám elleni harc egy új szimbólumtörvény megalkotásával, amelynek megszegőit kiutasítják az országból. A rend­őrség évek óta tartó felhígításának a négyezer új rendőri állás, a bécsi lovasezred felállítása, a jobb felszereltség és a tervezett laktanya-felújítások vetnek véget.

Herbert Kickl leszögezi, hogy világosan el kell különíteni a menedékjogot a bevándorlástól, az új határőrizeti egység felállításával meg kell állítani az illegális bevándorlást. A szexuális bűncselekmények büntetési tételének szigorítását az új büntetőtörvény biztosítja.

Őt követi Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, az ünnep fő szónoka. Először a feleségének mond köszönetet, aki a legfőbb támasza. A legjobb, ami történhetett vele az életben. Azt is elárulja, hogy nagyon boldog, mert hamarosan apa lesz.
Azután felidézi az egy évvel ezelőtti izgalmakat. Amikor nem tudták, hogy fog-e ragadni a boríték, és rendben lesz-e minden a szavazólapokkal. Október 15-én azonban rendben lezajlottak a parlamenti választások, aminek eredményeképpen Ausztria új útra léphetett. Ugyan „magtalan” lett, ironizál Strache, amivel arra utal, hogy a korábbi szociáldemokrata kancellár, Christian Kern pártja (Kern magot jelent) elvesztette a választást.

Az alkancellár beszél a szociáldemokrácia válságáról, arról a politikáról, amely nem az emberek valós problémáival foglalkozott, hanem helyette 2015-ben egymillió bevándorlót engedett be mindenfajta ellen­őrzés nélkül az országba. Ismerős mondatok. Mintha Orbán Viktor beszámolóját hallanánk.

– Megállítottuk az ellenőrizetlen bevándorlást, tehermentesítettük a családokat, több pénzt hagyunk az embereknél, hosszú idő után először az idősekről is méltányosan gondoskodunk, emeljük a nyugdíjakat, az óvodákban betiltjuk a fejkendő viselését, száműzzük a radikális iszlám szimbólumokat. Új felszerelést kapnak a rendőrök, felgyorsítjuk a kitoloncolásokat – sorolja a már meglépett, illetve tervezett intézkedéseket az alkancellár.

Beszédében kitér egy súlyos problémára: a 25 és 35 év közötti fiatalok körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliségre.

– Ezzel kell foglalkoznunk, ez a mi problémánk, nem a bevándorlás elősegítése.

Végül leszögezi, hogy a migráció semmiképp nem lehet emberi alapjog.

– A Szabadságpárt végre méltányos és igazságos politikát folytat, és hamarosan Ausztria legerősebb pártja lehet – zárja beszédét Ausztria alkancellárja.

Interjú Heinz-Christian Strachéval, Ausztria alkancellárjával